Naast een goed mes is een goede snijplank zeer belangrijk. Deze zorgt namelijk voor het langer scherp blijven van het mes. Bij een snijplank is het belangrijk dat deze zachter is dan het materiaal waarvan het mes gemaakt is. Zo zal het mes in de snijplank snijden en beschadigd het mes niet.

Geschikte materialen

Bamboe snijplank

Bamboe snijplank

Geschikte materialen voor een snijplank zijn hout, bamboe en kunststof. Al deze materialen zijn zachter dan metaal. Het mes zal dus in de snijplank snijden. Glas of steen is absoluut uit den boze. Dit materiaal is zeer hard en zal geen krassen vertonen wanneer er op gesneden is. Dit wil dus zeggen dat het mes beschadigd in plaats van de snijplank.

Niet alle houtsoorten zijn geschikt als snijplank. Bijvoorbeeld vurenhout is erg zacht en taxus is zeer giftig. Beukenhout wordt het meest gebruikt. Dit hout is meer dan voldoende beschikbaar, redelijk hard en goed bestendig tegen snijden. Met name kopshouten snijplanken gaan lang mee. Door de balkjes kops tegen elkaar te lijmen ontstaat er een stevig geheel, wat niet snel zal buigen of krom trekken. Wanneer een snijplank bestaat uit planken in de lengte richting, dan zal deze veel sneller scheuren of krom trekken. Een houten snijplank mag nooit in de vaatwasser en dient regelmatig geolied te worden.

Een kunststof snijplank is onderhoudsvrij en mag in de vaatwasser. Dit maakt hem bij veel mensen geliefd. Het enige nadeel is dat kunststof planken op den duur uitgesneden worden en zo diepe groeven krijgen. Hierin kunnen bacteriën zich op hopen.

Grootte snijplank

Kops beukenhouten snijplank

Kops beukenhouten snijplank

Een grote snijplank werkt fijner dan een kleine snijplank. Bij een klein formaat zal er al snel plaats te weinig zijn voor het te snijden product, de ruimte om te snijden en de gesneden stukken. Neem dus liever een zo groot mogelijke snijplank, zodat je hier geen last van gaat krijgen.

Houten snijplank onderhouden
Een houten of bamboe snijplank zal regelmatig behandeld moeten worden met olie. Dit kan met iedere olie die voor consumptie geschikt is. Des te dunner de olie, hoe beter hij wordt opgenomen door de snijplank. In principe heb je niet per se lijnzaadolie of speciale mineraal olie voor snijplanken nodig. Inwrijven met olijfolie doet ook zijn werk, echter geeft dit wel een geur af en kan de snijplank plakkerig aanvoelen. Als een snijplank door aanvoelt of schraal eruit ziet wordt het tijd voor een behandeling.

Door de olie worden de poriën van het hout gevuld en afgesloten, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vestigen op de plank.

Hoe behandel ik een houten snijplank?
Het behandelen van een snijplank is vrij simpel:

1. Zorg dat de snijplank goed schoon is.
2. Druppel wat olie op de snijplank en wrijf dit met een tissue over de hele plank.
3. Laat het even intrekken.
4. Als de plank nog droog aanvoelt, de stappen 2 en 3 herhalen.