Met vragen belt u
Contact via Whatsapp
of Whatsapp

Lees hier alles over staalsoorten, hardheden, je mes slijpen en nog veel meer.

  • Diamant Sabatier Damascus koksmes

    Net voor het eind van het jaar komt Diamant Sabatier met een primeur op de proppen: een damascus koksmes in zeer beperkte oplage.

    Diamant Sabatier Damascus koksmes Diamant Sabatier Damascus koksmes

    Diamant Sabatier Damascus

    Compleet nieuw voor Diamant Sabatier is het gebruik van damast staal. Het Franse merk heeft tot heden gefocust op traditionele Franse messen, met soms een uitstapje naar oosterse designs. Voor het eerst hebben ze een koksmes ontwikkeld met een lemmet van damascus staal, met maar liefst 67 lagen.

    Damaststaal

    Diamant Sabatier Damascus koksmes Diamant Sabatier Damascus koksmes

    De term damast of damascus-staal refereert niet naar de herkomst (de stad Damascus), maar naar de samenstelling van het staal. Damast staal kenmerkt zich door de nerf structuur die zichtbaar is in het staal. Dit wordt verkregen door verschillende legeringen (soorten staal) op elkaar te smeden. Vervolgens worden deze twee lagen dubbel gevouwen en opnieuw gesmeed. Dit proces wordt herhaald tot het gewenst aantal lagen bereikt is. Na het smeden wordt het lemmet met een chemische stof behandeld, waardoor de lagen zichtbaar worden. De vervorming van de twee metalen is nooit hetzelfde, ieder mes is hierdoor dus ook uniek.

    Damascus koksmes

    Het koksmes heeft een totale lengte van 20 cm en daarmee een alleskunner in de keuken. Kruiden hakken, portioneren van groente of aardappel, hakken van noten, maar ook het zwaardere werk als het sneden van pompoen of knolselderij is geen probleem. Door het brede lemmet is een wiegbeweging mogelijk en kunnen technieken als ciseleren, julienne, brunoise of chinoise prima met dit mes gedaan worden.

    Luxe afwerking

    Een mes is niet compleet zonder handvat. Voor dit mes is gekozen voor een walnoot handvat. Het mooie donkere hout geeft een luxe afwerking. Het mes wordt geleverd in een luxe geschenkdoos, cadeau geven is dus geen probleem.

     

    Limited edition

    De damast koksmessen zijn one of a kind en gelimiteerd. In totaal zijn er 150 stuks geproduceerd. Ieder mes is voorzien van een nummering, zodat te zie welk exemplaar u heeft.

  • Cadeautip: Opinel zakmes met etui

    Opinel zakmes cadeau geven

    Bent u op zoek naar een mooi Opinel zakmes om cadeau te geven? Dan is het Opinel zakmes met etui een prima optie. Het oerdegelijk zakmes is namelijk verpakt in een chique houten kistje en kan daarom direct cadeau gegeven worden. Ideaal voor de liefhebbers, verzamelaar of Scout!

    Eenvoudig, maar doeltreffend

    Vanaf het moment dat Joseph Opinel begon met het produceren van zakmessen, in 1890, staat het merk bekend om zijn eenvoud en kwaliteit. In 1897 bedacht Opinel de 10 delige serie, N°01 was het kleinste mes en de N°10 het grootste mes. Deze nummering wordt nog altijd gebruikt, al zijn er wel grotere maten bijgekomen. Opinel staat al 120 jaar tuinmannen, vissers, koks en vele andere mensen bij. Het is in die tijd een tijdloos product geworden, dat regelmatig door vader op zoon wordt overgedragen. De producten zijn simpel, enkel bestaand uit hout en staal en geliefd bij grote artiesten en kunstenaars.

    Het productieproces van een Opinel mes bestaat uit meer dan 20 stappen. De fabriek in Chambéry, Savoie, heeft drie grote afdelingen. Allereerst is er de afdeling waar het staal wordt geproduceerd. Grofweg zijn er twee staalsoorten: koolstofstaal en roestvast staal (er worden wel verschillende legeringen gebruikt). Alle messen van Opinel worden gestanst en daarna gehard met verschillende temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het een licht en scherp mes is. Ook de Virobloc wordt hier gemaakt, de bekende ringen die zorgen voor veiligheid. Vervolgens is er de hout-afdeling. Hier worden de handvaten gemaakt van mooi en kwalitatief goed hout, voornamelijk Frans beukenhout.

    Tot slot is er de laatste afdeling waar het blad, handvat en eventueel de Virobloc worden samengevoegd. De laatste handeling in het productieproces is het met de hand slijpen van de messen, waardoor elk mes de legendarische Opinel scherpte heeft.

    Opinel zakmes N°08 RVS met etui

    Bij e-Messen zijn vele messen van Opinel verkrijgbaar, we lichten de N°08 rvs met etui en geleverd in een kistje eruit. Dit mes heeft een bladlengte van 8,5 centimeter. Het staal dat gebruikt is, is Sandvik 12C27. Door toevoeging van chroom en koolstof (minsten 0.40%) is het lemmet roestvast en behoudt het zijn kenmerkende scherpte. Het handvat is gemaakt van Frans beukenhout en geeft het mes een klassieke uitstraling. Het mes is voorzien van de bekende Virobloc, waarmee het lemmet zowel in open als gesloten stand te blokkeren is. Hierbij wordt een Opinel etui geleverd, die zorgt voor het opbergen en beschermen van uw zakmes. Dit is alles wordt geleverd in een mooie houten kistje.
    Opinel zakmes in houten kistje

  • Nieuw: Diamant Sabatier Riyouri Uitbeenmes

    De succesvolle messenlijn van Diamant Sabatier is uitgebreid met het Riyouri uitbeenmes. Dit mes is een van de laatste toevoegen aan een al reeds complete messenset. Binnenkort wordt het tourneermes geïntroduceerd en zal de serie uit maar liefst 9 verschillende messen bestaan.

    Semi flexibel Riyouri uitbeenmes

    Kenmerkend voor een uitbeenmes is het smalle lemmet, waardoor het mes soepel door rauw vlees gaat. Het Riyouri uitbeenmes wordt namelijk gebruikt om botten, pezen en andere ongewenste stukken te verwijderen uit een stuk rauw vlees. Dit wordt uitbenen genoemd. Dit vergt enige behendigheid, om het vlees zo te bewerken dat er niet te veel kostbaar vlees te verwijderen en om het stuk netjes te houden.

    Om strak langs het bot te kunnen snijden heeft Diamant Sabatier gekozen voor een semi flexibel lemmet. Hierdoor is het mogelijk om de punt van het lemmet langs de rondingen van het bot te geleiden. De lengte van 15 cm zorgt dat het mes eenvoudig te hanteren blijft. Wanneer het mes een grote lengte heeft, dan kan er niet zo secuur gewerkt worden.

    Riyouri keukenmessen

    De Riyouri messen zijn een opvallende verschijning binnen het scala van Diamant Sabatier. Bij de meeste series leunt het merk tegen het klassieke design, met een doorlopende angel in het heft (handvat) en waaraan twee schalen bevestigd zijn met klinknagels.

    De Riyouri serie is anders, de messen zijn namelijk volledig gemaakt van RVS. Het lemmet bestaat uit een hoogwaardige legering (X45CrMoV15), waaraan een heft van 18/8 staal naadloos gelast is. Door dit naadloos lassen is het mes 100% hygiënisch. Om een stevige grip te garanderen is er een antislipstructuur aangebracht. Zelfs met vette of vochtige handen kunt u het mes veilig vast houden en er mee werken.

    Diamant Sabatier

    Het Franse merk Diamant Sabatier is sinds jaar en dag een gevestigde naam. Vanuit de fabriek in Thiers gaan de messen de hele wereld over om gebruikt te worden door topchefs, hobbykoks en andere kookliefhebbers. Met series in verschillende prijsklassen en kwaliteiten is er voor ieder wat wils.

    De hoge kwaliteit die Diamant Sabatier levert is mede het bestaansrecht van het merk. Op het merk valt te vertrouwen en ook bij aanschaf van een nieuw mes weet u wat u in handen heeft. Een levenslange garantie op materiaal- en fabricagefouten is dan ook niet vreemd.

  • Snijplank: welk materiaal is het beste?

    Er is veel discussie over het beste materiaal voor een snijplank. Het beste materiaal is ook niet zo maar gevonden. Iedere materiaalkeuze heeft zo zijn voor- en nadelen. Laten we beginnen met de uitleg wat een snijplank is. Een snijplank wordt gebruikt om voedsel op te snijden om klaar te maken voor bereiding. Snijden kan natuurlijk uit de hand (denk aan aardappels schillen), maar wordt veelal op een oppervlakte gedaan. Snijden op een vlak en stabiel oppervlakte is makkelijk dan bijvoorbeeld op een bord. Het zou natuurlijk zonde zijn om op het keukenaanrecht te snijden, aangezien het aanrecht binnen no-time vol krassen zit. Dit is dan ook een van de redenen dat een snijplank gebruikt wordt: voorkomen van beschadiging. Daarnaast is het hygiëne-aspect erg belangrijk, een snijplank is makkelijker schoon te maken dan een compleet aanrecht. Daarnaast kan de snijplank ook gebruikt worden om gesneden voedsel te transporteren, denk hierbij aan een fijn gesnipperd uitje dat van de snijplank geschoven wordt, rechtstreeks de pan in.
  • CRKT Fossil, designed by Flavio Ikoma

    Het stijlvolle zakmes
    Zakmessen bestaan in alle soorten en maten. Dit specifieke mes is erg speciaal in zijn soort. Door het unieke uiterlijk lijkt het alsof het uit een ander tijdperk komt. Schijn bedriegt, als u het mes vast heeft blijkt het compleet anders te zijn.

    Buiten en binnenkant
    Het handvat zorgt voor de unieke uitstraling. Door de combinatie van gehamerd RVS staal met gekleurd G10 glasvezel krijgt het zakmes een prehistorische look.

    Dankzij het IKBS kogellagersysteem klapt het lemmet soepel en snel uit. Dit is een erg fijne eigenschap wanneer u het mes wilt gebruiken om snel te werken. Het mes is te openen door de vin op de achterzijde van het lemmet en een speciale groef in het lemmet. Dit zorgt dus voor twee methode om het mes te openen.

    Wanneer het lemmet is uitgeklapt schiet het meteen op slot, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken dat hij of zij zich verwondt. Daarnaast vormt de vin aan de onderzijde van het lemmet direct een bescherming voor de vingers zodat hier niet in gesneden kan worden.

    Zoals bij ieder zakmes natuurlijk uiterst belangrijk is, is het lemmet vlijmscherp. Het gebruik van het juiste staal, 8Cr13MoV staal, bereikt het lemmet een hardheid van 58-60 HRC. Dit garandeert een lange scherpte en veel gebruiksgemak. Daarnaast is het zakmes zowel verkrijgbaar in een gladde variant als een deels gekartelde variant beschikbaard. De gekartelde variant is te gebruiken om stugge materialen als touwen en lianen door te snijden.

    Hoe te gebruiken?
    Zoals het uiterlijk verklapt snijdt dit mes door materiaal alsof het een echte T-rex is. Alleen deze T-rex heeft alle gemakken van de 21e eeuw. Het belangrijke verschil is dat dit mes je niet met huid en haar verslind en dat jij de regie in handen hebt.

    In het onderstaande filmpje wordt door de ontwerper Flavio Ikoma gedemonstreerd hoe u het mes het beste kan hanteren. Ook laat het zien dat dit mes ook nog 2 familieleden heeft. Dit zijn de Fossil 5470 en de Fossil 5460.

    De ontwerper: Flavio Ikoma
    Achter elk mes zit altijd een man of vrouw die zich volledig heeft ingezet om het beste mes te maken dat er kan zijn. In dit geval is het Flavio Ikoma, een Braziliaanse ontwerper die al heel zijn leven een passie heeft voor messen. Toen Flavio nog maar een kind was had hij al veel te maken met messen, vooral in de stijl van de Japanse zwaarden en messen. Als elk beginnend ontwerper begon hij simpel. Daarom waren zijn eerste zelfgemaakte messen van bamboe.

    Toen hij volwassen begon te worden kwam hij terecht in de zaak van zijn vader waar hij opeens toegang had tot diverse nieuwe materialen en gereedschappen. Doordat zijn vader hem altijd steunde en nog steeds steunt heeft Flavio altijd doorgezet. Ruim 30 jaar geleden is hij een opleiding begonnen waardoor hij steeds meer leerde over metaalbewerking en 10 jaar later resulteerde dit in het maken van professionele messen voor de Braziliaanse markt. Weer 10 jaar later heeft hij met zijn mede collega’s het IKBS kogellagersysteem ontwikkeld. Dankzij dit mooie systeem zal het mes altijd en overal soepel en snel te gebruiken zijn. Hieronder is te zien hoe dit staaltje techniek schoongemaakt moet worden en tegelijkertijd kan u ook zien hoe het systeem is opgebouwd.

    Na deze uitvinding is Flavio meer bekend geworden in de Verenigde Staten en staat nu bekend als een man die voor iedereen een mes op maat kan maken. Voor hem is het maken van messen niet alleen maar een hobby, het is meer een passie en obsessie geworden. Elke keer als hij een mes aan het maken is zorgt hij ervoor dat het perfect is zodat de klant altijd tevreden is en hij daarmee ook.




  • Mes onderhouden

    Net als alle producten heeft een keukenmes ook het nodige onderhoud en aandacht nodig. Voor de een is een mes puur een gereedschap om een appel door te snijden, voor de ander is het een verlengde van zijn/haar arm, die helpt om prachtige ingrediënten te verkleinen. Als dit laatste ook voor u geldt en u gaat zorgvuldig met uw keukenmes om, dan zult u daar jaren plezier van hebben. U heeft geen uitgebreide messenset nodig, in tegendeel zelfs, één goed onderhouden koksmes is plezieriger dan een legio aan botte en verwaarloosde messen. De essentie van een mes is dat deze snijdt. Hiervoor moet het scherp zijn en blijven.

    Afwassen en drogen

    Een keukenmes met de hand wassen. Een keukenmes met de hand wassen.

    Ongeacht het merk of type mes, het is ten alle tijden belangrijk om het mes direct na gebruik af te wassen en goed af te drogen. Afwassen gebeurt gewoon even met de hand, met een lauw warm, mild sopje. Gebruik bij voorkeur een borstel of desnoods de achterkant (zachte kant) van een schuursponsje. Nooit de schuurkant gebruiken op het lemmet, dit zorgt namelijk voor krassen.
    Er mogen geen etensresten achter blijven op het lemmet. Deze zullen namelijk gaan bijten in het lemmet en zorgen voor kleine roestpuntjes (ja, ook bij RVS messen).

    Afdrogen is zeer belangrijk, het mes mag nooit nat of vochtig opgeborgen worden.

    De juiste snijplank
    Ieder mes zal op den duur bot worden, maar om dit zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om op de juiste ondergrond te snijden. Iedereen kan zich inbeelden dat het snijden op een marmeren aanrechtblad geen succes is. Een houten of kunststof snijplank is geschikt om op te werken. Voor alle snijplanken geldt de voorwaarde dat deze van een zachter materiaal moeten zijn dan het mes. Beukenhout, walnotenhout, bamboo of kunststof zijn geschikt.

    Een glazen snijplank had nooit bedacht mogen worden, evenmin als de marmeren of leistenen plankjes. Het ziet er erg leuk uit, maar is echt funest voor uw mes. Neem eens een schilmesje, nieuw uit de verpakking en trekt dit één keer over een glazen snijplank. Waarschijnlijk is er niks te zien op de snijplank, maar is het mes al bot.

    Slijpen
    Zoals hierboven gezegd wordt ieder mes bot. Dit kan weer gescherpt worden door het mes te slijpen of aan te zetten. Iedereen zou een (keramische) aanzetstaal of messenslijper moeten hebben.
    Eigenlijk is een mes aanschaffen zonder slijpgerei hetzelfde als een Ferrari rijden zonder te tanken. Het is even leuk, tot de tank leeg en u geen plezier meer heeft van de auto.

    Een mes komt scherp uit de verpakking, maar wordt door gebruik bot. Als u deze nooit slijpt komt het mes niet goed tot zijn recht. Een keramische aanzetstaal, wetsteen of messenslijper kan het mes weer vlijmscherp maken en u met plezier laten koken.

    Vermijd de vaatwasser
    De vaatwassser is geen geschikte plaats voor een goed keukenmes. De middelen die verwerkt worden in het schoonmaakmiddel vreten in het staal en tasten dit aan. De temperatuur kan aardig oplopen en het mes blijft lange tijd vochtig. Een mes met houten heft zal direct zichtbaar beschadigen en een geklonken handvat zal op den duur gaan scheuren op de klinknagels. Daarnaast is er een grote kans dat er tijdens het in of uit ruimen van de vaatwasser een bord, pan of iets dergelijks tegen het mes stoot, wat zorgt voor beschadigingen. Laat staan dat u per ongeluk de scherpe kant van het mes raakt tijdens het in of uitruimen.

    Opbergen
    Een scherp mes hoort veilig opgeborgen te worden. Logischerwijs kunt u een vlijmscherp mes niet los in de lade opbergen. Toch zullen veel huishoudens de keukenmessen in de besteklade bewaren.
    Dit zijn dan vaak ook geen scherpe messen, maar een zacht mes wat gebruikt wordt om tomaten in tweeën te pletten. Een mes wat scherp genoeg is om te snijden hoort thuis in een beschermhoes, messenblok, foedraal of aan een magneetstrip. Alles is goed, zo lang ze elkaar maar niet kunnen raken. Bij gebruik van een magneetstrip is het belangrijk om de messen op de "rug" te draaien en dan pas van de strip te halen. Dus via de dikke achterkant, niet via de scherpe kant. Zo blijft het mes scherp.

  • Tip: Gebruik een geschikte snijplank

    Naast een goed mes is een goede snijplank zeer belangrijk. Deze zorgt namelijk voor het langer scherp blijven van het mes. Bij een snijplank is het belangrijk dat deze zachter is dan het materiaal waarvan het mes gemaakt is. Zo zal het mes in de snijplank snijden en beschadigd het mes niet.

    Geschikte materialen

    Bamboe snijplank Bamboe snijplank

    Geschikte materialen voor een snijplank zijn hout, bamboe en kunststof. Al deze materialen zijn zachter dan metaal. Het mes zal dus in de snijplank snijden. Glas of steen is absoluut uit den boze. Dit materiaal is zeer hard en zal geen krassen vertonen wanneer er op gesneden is. Dit wil dus zeggen dat het mes beschadigd in plaats van de snijplank.

    Niet alle houtsoorten zijn geschikt als snijplank. Bijvoorbeeld vurenhout is erg zacht en taxus is zeer giftig. Beukenhout wordt het meest gebruikt. Dit hout is meer dan voldoende beschikbaar, redelijk hard en goed bestendig tegen snijden. Met name kopshouten snijplanken gaan lang mee. Door de balkjes kops tegen elkaar te lijmen ontstaat er een stevig geheel, wat niet snel zal buigen of krom trekken. Wanneer een snijplank bestaat uit planken in de lengte richting, dan zal deze veel sneller scheuren of krom trekken. Een houten snijplank mag nooit in de vaatwasser en dient regelmatig geolied te worden.

    Een kunststof snijplank is onderhoudsvrij en mag in de vaatwasser. Dit maakt hem bij veel mensen geliefd. Het enige nadeel is dat kunststof planken op den duur uitgesneden worden en zo diepe groeven krijgen. Hierin kunnen bacteriën zich op hopen.

    Grootte snijplank

    Kops beukenhouten snijplank Kops beukenhouten snijplank

    Een grote snijplank werkt fijner dan een kleine snijplank. Bij een klein formaat zal er al snel plaats te weinig zijn voor het te snijden product, de ruimte om te snijden en de gesneden stukken. Neem dus liever een zo groot mogelijke snijplank, zodat je hier geen last van gaat krijgen.

    Houten snijplank onderhouden
    Een houten of bamboe snijplank zal regelmatig behandeld moeten worden met olie. Dit kan met iedere olie die voor consumptie geschikt is. Des te dunner de olie, hoe beter hij wordt opgenomen door de snijplank. In principe heb je niet per se lijnzaadolie of speciale mineraal olie voor snijplanken nodig. Inwrijven met olijfolie doet ook zijn werk, echter geeft dit wel een geur af en kan de snijplank plakkerig aanvoelen. Als een snijplank door aanvoelt of schraal eruit ziet wordt het tijd voor een behandeling.

    Door de olie worden de poriën van het hout gevuld en afgesloten, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vestigen op de plank.

    Hoe behandel ik een houten snijplank?
    Het behandelen van een snijplank is vrij simpel:

    1. Zorg dat de snijplank goed schoon is.
    2. Druppel wat olie op de snijplank en wrijf dit met een tissue over de hele plank.
    3. Laat het even intrekken.
    4. Als de plank nog droog aanvoelt, de stappen 2 en 3 herhalen.

  • Filmpje: Damaststaal smeden

    Een prachtig filmpje wat duidelijk laat zien hoe damaststaal gevormd wordt. Met chemicaliën wordt het staal gezuiverd. Door het staal door te knippen en samen te smeden ontstaat het getekende beeld. Het smeden van damaststaal is echt vakmanschap, net als het maken van een koksmes.

    Luxe messen worden dan ook alleen met de hand gemaakt, aangezien het veel tijd en kennis in beslag neemt.

  • Recept: Chinese tomatensoep

    Ingrediënten:

    Chinese tomatensoep Chinese tomatensoep

    - 1 pakje gezeefde tomaten
    - 0.5 liter water
    - 2 kippenbouillonblokjes
    - 1 ui
    - 1 teentje knoflook
    - 1 Elstar appel
    - Ketjap Manis
    - Tomatenketchup
    - Gember(siroop)
    - 1 tl sambal
    - 1 prei
    - 2 eieren
    - olie

    Benodigdheden:
    - Soeppan
    - Staafmixer
    - Koekenpan
    - mes en snijplank

    Bereidingswijze:
    1. Schil de ui en knoflook en snijd deze in grote stukken.
    2. Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis.
    3. Doe het water, gezeefde tomaten, bouillonblokjes, ui, knoflook en appel in de soeppan. Breng dit aan de kook en laat het koken tot de ui zacht is.
    4. Voeg een scheutje ketjap, de sambal, een flinke scheut tomatenketchup en wat gember(siroop) toe.
    5. Pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel.
    6. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin de eieren. Dit mag in roerei of een normaal ei. De laatste moet in reepjes gesneden worden.
    7. Was de prei en snijd deze in fijne ringen.
    8. Voeg voor het serveren de prei en stukjes ei toe.

  • Koksmessen voor kinderen

    Dat veel kinderen het leuk vinden om mee te helpen bij van alles en nog wat, is bekend. Het is dan ook niet vreemd dat er kinderen zijn, die graag in de keuken staan. In de keuken kunnen kinderen ontzettend veel leren, dus extra stimuleren is niet verkeerd. Fabrikanten van verschillende messen merken zijn de laatste jaren speciale kindermessen gaan maken, zodat de kinderen veilig mee kunnen helpen met hun ouders in de keuken.

    Veilig? Ja: veilig! Ik ben van mening dat een vlijmscherp mes veiliger is dan een mes dat bot is en dat een komkommer snijden met een tafelmes niet de juiste manier is om kinderen iets aan te leren. Wanneer je goed oplet en op de juiste manier snijdt, hoef je namelijk geen druk te zetten en kun je jezelf niet verwonden. In dit artikel zal ik een aantal tips geven over hoe je kinderen het juiste mes te kiezen en hoe ze hiermee om moeten gaan.

    Het juiste kindermes

    Chroma Captain Cook, o.a. bekend van MasterChef Junior. Chroma Captain Cook, o.a. bekend van MasterChef Junior.

    Het is niet zomaar dat er steeds meer messen voor kinderen op de markt komen: het is belangrijk om een 'passend' mes voor kinderen te gebruiken. Een handvat moet immers goed in de hand passen en ook stevig vastgehouden kunnen worden. Het handvat van een kindermes is kleiner en dunner en daardoor stevig vast te houden. Het kinderkoksmes Le Petit Chef van het merk Opinel heeft een ring voor de wijsvinger, waardoor het onmogelijk is dat het mes uit de hand glipt. Behalve zo'n handvat hebben de kinderkoksmessen geen spitse, maar een afgeronde punt. Hierdoor kun je niet per ongeluk jezelf aan het mes prikken.

    Bot of scherp?
    Als je mij vraagt wat veiliger is, dan zeg ik zonder er bij na te denken: scherp. Waarom? Een scherp mes snijdt zelf en heeft geen druk of kracht nodig. Bij een bot mes ga je al snel zagen en hard duwen of erger: een combinatie van deze twee. Wanneer je kracht zet en flink zaagt, is er natuurlijk veel kans om uit te schieten en jezelf te verwonden. Een bot mes veroorzaakt dan waarschijnlijk meer schade en ellende dan wanneer je rustig, met beleid en zonder kracht moeiteloos door harde producten snijdt. Mocht je jezelf dan snijden, dan zal het niet meer zijn dan een klein sneetje, wat vaak zonder litteken heelt.

    Duidelijke regels
    Wanneer een kind een scherp mes mag gaan gebruiken, is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Wat wel en wat niet mag, is natuurlijk aan de ouders. Om ouders te helpen wat ze met hun kinderen kunnen afspreken, geef ik hier een paar aandachtspunten:

    Opinel kinderkoksmes met beschermer en dunschiller. Opinel kinderkoksmes met beschermer en dunschiller.

    - Niet lopen met een mes
    - Niet snijdende hand in de juiste houding, zodat de vingertoppen naar binnen gevouwen zijn.
    - Snijd altijd op een stabiele snijplank
    - Alleen bezig zijn met snijden, niet laten afleiden
    - Blijf als ouder altijd in de buurt
    - Begin met het snijden van gemakkelijke dingen, zoals komkommers of appels.
    - Snijd als ouder ronde dingen eerst door midden, zodat het stevig blijft liggen.
    - Gebruik een vingerbeschermer

    Dit zijn enkele voorbeelden van regels die je toe kunt passen om eventuele ongelukken te voorkomen. Het belangrijkste is en blijft: de aandacht erbij te houden!

    Captain Cook, Robert Herder en Le Petit Chef
    Wij hebben drie merken kindermessen in ons assortiment: Chroma Captain Cook, Opinel Le Petit Chef en Robert Herder kindermessen. Alle messen zijn speciaal voor kinderen gemaakt.

    Kindermessen uit de serie Captain Cook zijn meerdere keren gebruikt tijdens 'MasterChef Junior', de van tv bekende kookwedstrijd voor kinderen. Het zwart-groene heft is erg herkenbaar. Er is een mooie messenset verkrijgbaar dat bestaat uit een schilmes, vleesmes en een koksmes. Zo is het mogelijk dat je kind alle werkjes kan doen in de keuken.

    Opinel Le Petit Chef heeft een veiligheidsring aan het heft, zodat het mes altijd stevig in de hand blijft. Er is maar één type mes leverbaar. Wél is er van Le Petit Chef een dunschiller en bijbehorende vingerbeschermer verkrijgbaar. Het koksmes wordt altijd geleverd met deze vingerbeschermer, zodat de vingers van de niet-snijdende hand goed beschermd zijn.

    De kindermessen van Robert Herder zijn echte kwaliteitsmessen. De eeuwenoude techniek wordt ook bij dit mes toegepast, wat resulteert in een dun, maar vlijmscherp kindermes. Het beukenhouten heft is speciaal gemaakt voor kinderen. Robert Herder heeft twee formaten gemaakt: één voor de wat jongere kinderen en één voor wat oudere kinderen.








Artikelen 1 tot 10 van 36 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4