Met vragen belt u
0413 724991
Contact via Whatsapp
of Whatsapp
06 23400936

Lees hier alles over staalsoorten, hardheden, je mes slijpen en nog veel meer.

 • Snijplank: welk materiaal is het beste?

  Er is veel discussie over het beste materiaal voor een snijplank. Het beste materiaal is ook niet zo maar gevonden. Iedere materiaalkeuze heeft zo zijn voor- en nadelen. Laten we beginnen met de uitleg wat een snijplank is. Een snijplank wordt gebruikt om voedsel op te snijden om klaar te maken voor bereiding. Snijden kan natuurlijk uit de hand (denk aan aardappels schillen), maar wordt veelal op een oppervlakte gedaan. Snijden op een vlak en stabiel oppervlakte is makkelijk dan bijvoorbeeld op een bord. Het zou natuurlijk zonde zijn om op het keukenaanrecht te snijden, aangezien het aanrecht binnen no-time vol krassen zit. Dit is dan ook een van de redenen dat een snijplank gebruikt wordt: voorkomen van beschadiging. Daarnaast is het hygiëne-aspect erg belangrijk, een snijplank is makkelijker schoon te maken dan een compleet aanrecht. Daarnaast kan de snijplank ook gebruikt worden om gesneden voedsel te transporteren, denk hierbij aan een fijn gesnipperd uitje dat van de snijplank geschoven wordt, rechtstreeks de pan in.
 • CRKT Fossil, designed by Flavio Ikoma

  Het stijlvolle zakmes
  Zakmessen bestaan in alle soorten en maten. Dit specifieke mes is erg speciaal in zijn soort. Door het unieke uiterlijk lijkt het alsof het uit een ander tijdperk komt. Schijn bedriegt, als u het mes vast heeft blijkt het compleet anders te zijn.

  Buiten en binnenkant
  Het handvat zorgt voor de unieke uitstraling. Door de combinatie van gehamerd RVS staal met gekleurd G10 glasvezel krijgt het zakmes een prehistorische look.

  Dankzij het IKBS kogellagersysteem klapt het lemmet soepel en snel uit. Dit is een erg fijne eigenschap wanneer u het mes wilt gebruiken om snel te werken. Het mes is te openen door de vin op de achterzijde van het lemmet en een speciale groef in het lemmet. Dit zorgt dus voor twee methode om het mes te openen.

  Wanneer het lemmet is uitgeklapt schiet het meteen op slot, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken dat hij of zij zich verwondt. Daarnaast vormt de vin aan de onderzijde van het lemmet direct een bescherming voor de vingers zodat hier niet in gesneden kan worden.

  Zoals bij ieder zakmes natuurlijk uiterst belangrijk is, is het lemmet vlijmscherp. Het gebruik van het juiste staal, 8Cr13MoV staal, bereikt het lemmet een hardheid van 58-60 HRC. Dit garandeert een lange scherpte en veel gebruiksgemak. Daarnaast is het zakmes zowel verkrijgbaar in een gladde variant als een deels gekartelde variant beschikbaard. De gekartelde variant is te gebruiken om stugge materialen als touwen en lianen door te snijden.

  Hoe te gebruiken?
  Zoals het uiterlijk verklapt snijdt dit mes door materiaal alsof het een echte T-rex is. Alleen deze T-rex heeft alle gemakken van de 21e eeuw. Het belangrijke verschil is dat dit mes je niet met huid en haar verslind en dat jij de regie in handen hebt.

  In het onderstaande filmpje wordt door de ontwerper Flavio Ikoma gedemonstreerd hoe u het mes het beste kan hanteren. Ook laat het zien dat dit mes ook nog 2 familieleden heeft. Dit zijn de Fossil 5470 en de Fossil 5460.

  De ontwerper: Flavio Ikoma
  Achter elk mes zit altijd een man of vrouw die zich volledig heeft ingezet om het beste mes te maken dat er kan zijn. In dit geval is het Flavio Ikoma, een Braziliaanse ontwerper die al heel zijn leven een passie heeft voor messen. Toen Flavio nog maar een kind was had hij al veel te maken met messen, vooral in de stijl van de Japanse zwaarden en messen. Als elk beginnend ontwerper begon hij simpel. Daarom waren zijn eerste zelfgemaakte messen van bamboe.

  Toen hij volwassen begon te worden kwam hij terecht in de zaak van zijn vader waar hij opeens toegang had tot diverse nieuwe materialen en gereedschappen. Doordat zijn vader hem altijd steunde en nog steeds steunt heeft Flavio altijd doorgezet. Ruim 30 jaar geleden is hij een opleiding begonnen waardoor hij steeds meer leerde over metaalbewerking en 10 jaar later resulteerde dit in het maken van professionele messen voor de Braziliaanse markt. Weer 10 jaar later heeft hij met zijn mede collega’s het IKBS kogellagersysteem ontwikkeld. Dankzij dit mooie systeem zal het mes altijd en overal soepel en snel te gebruiken zijn. Hieronder is te zien hoe dit staaltje techniek schoongemaakt moet worden en tegelijkertijd kan u ook zien hoe het systeem is opgebouwd.

  Na deze uitvinding is Flavio meer bekend geworden in de Verenigde Staten en staat nu bekend als een man die voor iedereen een mes op maat kan maken. Voor hem is het maken van messen niet alleen maar een hobby, het is meer een passie en obsessie geworden. Elke keer als hij een mes aan het maken is zorgt hij ervoor dat het perfect is zodat de klant altijd tevreden is en hij daarmee ook.
 • Mes onderhouden

  Net als alle producten heeft een keukenmes ook het nodige onderhoud en aandacht nodig. Voor de een is een mes puur een gereedschap om een appel door te snijden, voor de ander is het een verlengde van zijn/haar arm, die helpt om prachtige ingrediënten te verkleinen. Als dit laatste ook voor u geldt en u gaat zorgvuldig met uw keukenmes om, dan zult u daar jaren plezier van hebben. U heeft geen uitgebreide messenset nodig, in tegendeel zelfs, één goed onderhouden koksmes is plezieriger dan een legio aan botte en verwaarloosde messen. De essentie van een mes is dat deze snijdt. Hiervoor moet het scherp zijn en blijven.

  Afwassen en drogen

  Een keukenmes met de hand wassen. Een keukenmes met de hand wassen.

  Ongeacht het merk of type mes, het is ten alle tijden belangrijk om het mes direct na gebruik af te wassen en goed af te drogen. Afwassen gebeurt gewoon even met de hand, met een lauw warm, mild sopje. Gebruik bij voorkeur een borstel of desnoods de achterkant (zachte kant) van een schuursponsje. Nooit de schuurkant gebruiken op het lemmet, dit zorgt namelijk voor krassen.
  Er mogen geen etensresten achter blijven op het lemmet. Deze zullen namelijk gaan bijten in het lemmet en zorgen voor kleine roestpuntjes (ja, ook bij RVS messen).

  Afdrogen is zeer belangrijk, het mes mag nooit nat of vochtig opgeborgen worden.

  De juiste snijplank
  Ieder mes zal op den duur bot worden, maar om dit zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om op de juiste ondergrond te snijden. Iedereen kan zich inbeelden dat het snijden op een marmeren aanrechtblad geen succes is. Een houten of kunststof snijplank is geschikt om op te werken. Voor alle snijplanken geldt de voorwaarde dat deze van een zachter materiaal moeten zijn dan het mes. Beukenhout, walnotenhout, bamboo of kunststof zijn geschikt.

  Een glazen snijplank had nooit bedacht mogen worden, evenmin als de marmeren of leistenen plankjes. Het ziet er erg leuk uit, maar is echt funest voor uw mes. Neem eens een schilmesje, nieuw uit de verpakking en trekt dit één keer over een glazen snijplank. Waarschijnlijk is er niks te zien op de snijplank, maar is het mes al bot.

  Slijpen
  Zoals hierboven gezegd wordt ieder mes bot. Dit kan weer gescherpt worden door het mes te slijpen of aan te zetten. Iedereen zou een (keramische) aanzetstaal of messenslijper moeten hebben.
  Eigenlijk is een mes aanschaffen zonder slijpgerei hetzelfde als een Ferrari rijden zonder te tanken. Het is even leuk, tot de tank leeg en u geen plezier meer heeft van de auto.

  Een mes komt scherp uit de verpakking, maar wordt door gebruik bot. Als u deze nooit slijpt komt het mes niet goed tot zijn recht. Een keramische aanzetstaal, wetsteen of messenslijper kan het mes weer vlijmscherp maken en u met plezier laten koken.

  Vermijd de vaatwasser
  De vaatwassser is geen geschikte plaats voor een goed keukenmes. De middelen die verwerkt worden in het schoonmaakmiddel vreten in het staal en tasten dit aan. De temperatuur kan aardig oplopen en het mes blijft lange tijd vochtig. Een mes met houten heft zal direct zichtbaar beschadigen en een geklonken handvat zal op den duur gaan scheuren op de klinknagels. Daarnaast is er een grote kans dat er tijdens het in of uit ruimen van de vaatwasser een bord, pan of iets dergelijks tegen het mes stoot, wat zorgt voor beschadigingen. Laat staan dat u per ongeluk de scherpe kant van het mes raakt tijdens het in of uitruimen.

  Opbergen
  Een scherp mes hoort veilig opgeborgen te worden. Logischerwijs kunt u een vlijmscherp mes niet los in de lade opbergen. Toch zullen veel huishoudens de keukenmessen in de besteklade bewaren.
  Dit zijn dan vaak ook geen scherpe messen, maar een zacht mes wat gebruikt wordt om tomaten in tweeën te pletten. Een mes wat scherp genoeg is om te snijden hoort thuis in een beschermhoes, messenblok, foedraal of aan een magneetstrip. Alles is goed, zo lang ze elkaar maar niet kunnen raken. Bij gebruik van een magneetstrip is het belangrijk om de messen op de "rug" te draaien en dan pas van de strip te halen. Dus via de dikke achterkant, niet via de scherpe kant. Zo blijft het mes scherp.

 • Tip: Gebruik een geschikte snijplank

  Naast een goed mes is een goede snijplank zeer belangrijk. Deze zorgt namelijk voor het langer scherp blijven van het mes. Bij een snijplank is het belangrijk dat deze zachter is dan het materiaal waarvan het mes gemaakt is. Zo zal het mes in de snijplank snijden en beschadigd het mes niet.

  Geschikte materialen

  Bamboe snijplank Bamboe snijplank

  Geschikte materialen voor een snijplank zijn hout, bamboe en kunststof. Al deze materialen zijn zachter dan metaal. Het mes zal dus in de snijplank snijden. Glas of steen is absoluut uit den boze. Dit materiaal is zeer hard en zal geen krassen vertonen wanneer er op gesneden is. Dit wil dus zeggen dat het mes beschadigd in plaats van de snijplank.

  Niet alle houtsoorten zijn geschikt als snijplank. Bijvoorbeeld vurenhout is erg zacht en taxus is zeer giftig. Beukenhout wordt het meest gebruikt. Dit hout is meer dan voldoende beschikbaar, redelijk hard en goed bestendig tegen snijden. Met name kopshouten snijplanken gaan lang mee. Door de balkjes kops tegen elkaar te lijmen ontstaat er een stevig geheel, wat niet snel zal buigen of krom trekken. Wanneer een snijplank bestaat uit planken in de lengte richting, dan zal deze veel sneller scheuren of krom trekken. Een houten snijplank mag nooit in de vaatwasser en dient regelmatig geolied te worden.

  Een kunststof snijplank is onderhoudsvrij en mag in de vaatwasser. Dit maakt hem bij veel mensen geliefd. Het enige nadeel is dat kunststof planken op den duur uitgesneden worden en zo diepe groeven krijgen. Hierin kunnen bacteriën zich op hopen.

  Grootte snijplank

  Kops beukenhouten snijplank Kops beukenhouten snijplank

  Een grote snijplank werkt fijner dan een kleine snijplank. Bij een klein formaat zal er al snel plaats te weinig zijn voor het te snijden product, de ruimte om te snijden en de gesneden stukken. Neem dus liever een zo groot mogelijke snijplank, zodat je hier geen last van gaat krijgen.

  Houten snijplank onderhouden
  Een houten of bamboe snijplank zal regelmatig behandeld moeten worden met olie. Dit kan met iedere olie die voor consumptie geschikt is. Des te dunner de olie, hoe beter hij wordt opgenomen door de snijplank. In principe heb je niet per se lijnzaadolie of speciale mineraal olie voor snijplanken nodig. Inwrijven met olijfolie doet ook zijn werk, echter geeft dit wel een geur af en kan de snijplank plakkerig aanvoelen. Als een snijplank door aanvoelt of schraal eruit ziet wordt het tijd voor een behandeling.

  Door de olie worden de poriën van het hout gevuld en afgesloten, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vestigen op de plank.

  Hoe behandel ik een houten snijplank?
  Het behandelen van een snijplank is vrij simpel:

  1. Zorg dat de snijplank goed schoon is.
  2. Druppel wat olie op de snijplank en wrijf dit met een tissue over de hele plank.
  3. Laat het even intrekken.
  4. Als de plank nog droog aanvoelt, de stappen 2 en 3 herhalen.

 • Filmpje: Damaststaal smeden

  Een prachtig filmpje wat duidelijk laat zien hoe damaststaal gevormd wordt. Met chemicaliën wordt het staal gezuiverd. Door het staal door te knippen en samen te smeden ontstaat het getekende beeld. Het smeden van damaststaal is echt vakmanschap, net als het maken van een koksmes.

  Luxe messen worden dan ook alleen met de hand gemaakt, aangezien het veel tijd en kennis in beslag neemt.

 • Recept: Chinese tomatensoep

  Ingrediënten:

  Chinese tomatensoep Chinese tomatensoep

  - 1 pakje gezeefde tomaten
  - 0.5 liter water
  - 2 kippenbouillonblokjes
  - 1 ui
  - 1 teentje knoflook
  - 1 Elstar appel
  - Ketjap Manis
  - Tomatenketchup
  - Gember(siroop)
  - 1 tl sambal
  - 1 prei
  - 2 eieren
  - olie

  Benodigdheden:
  - Soeppan
  - Staafmixer
  - Koekenpan
  - mes en snijplank

  Bereidingswijze:
  1. Schil de ui en knoflook en snijd deze in grote stukken.
  2. Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis.
  3. Doe het water, gezeefde tomaten, bouillonblokjes, ui, knoflook en appel in de soeppan. Breng dit aan de kook en laat het koken tot de ui zacht is.
  4. Voeg een scheutje ketjap, de sambal, een flinke scheut tomatenketchup en wat gember(siroop) toe.
  5. Pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel.
  6. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin de eieren. Dit mag in roerei of een normaal ei. De laatste moet in reepjes gesneden worden.
  7. Was de prei en snijd deze in fijne ringen.
  8. Voeg voor het serveren de prei en stukjes ei toe.

 • Koksmessen voor kinderen

  Dat veel kinderen het leuk vinden om mee te helpen bij van alles en nog wat, is bekend. Het is dan ook niet vreemd dat er kinderen zijn, die graag in de keuken staan. In de keuken kunnen kinderen ontzettend veel leren, dus extra stimuleren is niet verkeerd. Fabrikanten van verschillende messen merken zijn de laatste jaren speciale kindermessen gaan maken, zodat de kinderen veilig mee kunnen helpen met hun ouders in de keuken.

  Veilig? Ja: veilig! Ik ben van mening dat een vlijmscherp mes veiliger is dan een mes dat bot is en dat een komkommer snijden met een tafelmes niet de juiste manier is om kinderen iets aan te leren. Wanneer je goed oplet en op de juiste manier snijdt, hoef je namelijk geen druk te zetten en kun je jezelf niet verwonden. In dit artikel zal ik een aantal tips geven over hoe je kinderen het juiste mes te kiezen en hoe ze hiermee om moeten gaan.

  Het juiste kindermes

  Chroma Captain Cook, o.a. bekend van MasterChef Junior. Chroma Captain Cook, o.a. bekend van MasterChef Junior.

  Het is niet zomaar dat er steeds meer messen voor kinderen op de markt komen: het is belangrijk om een 'passend' mes voor kinderen te gebruiken. Een handvat moet immers goed in de hand passen en ook stevig vastgehouden kunnen worden. Het handvat van een kindermes is kleiner en dunner en daardoor stevig vast te houden. Het kinderkoksmes Le Petit Chef van het merk Opinel heeft een ring voor de wijsvinger, waardoor het onmogelijk is dat het mes uit de hand glipt. Behalve zo'n handvat hebben de kinderkoksmessen geen spitse, maar een afgeronde punt. Hierdoor kun je niet per ongeluk jezelf aan het mes prikken.

  Bot of scherp?
  Als je mij vraagt wat veiliger is, dan zeg ik zonder er bij na te denken: scherp. Waarom? Een scherp mes snijdt zelf en heeft geen druk of kracht nodig. Bij een bot mes ga je al snel zagen en hard duwen of erger: een combinatie van deze twee. Wanneer je kracht zet en flink zaagt, is er natuurlijk veel kans om uit te schieten en jezelf te verwonden. Een bot mes veroorzaakt dan waarschijnlijk meer schade en ellende dan wanneer je rustig, met beleid en zonder kracht moeiteloos door harde producten snijdt. Mocht je jezelf dan snijden, dan zal het niet meer zijn dan een klein sneetje, wat vaak zonder litteken heelt.

  Duidelijke regels
  Wanneer een kind een scherp mes mag gaan gebruiken, is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Wat wel en wat niet mag, is natuurlijk aan de ouders. Om ouders te helpen wat ze met hun kinderen kunnen afspreken, geef ik hier een paar aandachtspunten:

  Opinel kinderkoksmes met beschermer en dunschiller. Opinel kinderkoksmes met beschermer en dunschiller.

  - Niet lopen met een mes
  - Niet snijdende hand in de juiste houding, zodat de vingertoppen naar binnen gevouwen zijn.
  - Snijd altijd op een stabiele snijplank
  - Alleen bezig zijn met snijden, niet laten afleiden
  - Blijf als ouder altijd in de buurt
  - Begin met het snijden van gemakkelijke dingen, zoals komkommers of appels.
  - Snijd als ouder ronde dingen eerst door midden, zodat het stevig blijft liggen.
  - Gebruik een vingerbeschermer

  Dit zijn enkele voorbeelden van regels die je toe kunt passen om eventuele ongelukken te voorkomen. Het belangrijkste is en blijft: de aandacht erbij te houden!

  Captain Cook, Robert Herder en Le Petit Chef
  Wij hebben drie merken kindermessen in ons assortiment: Chroma Captain Cook, Opinel Le Petit Chef en Robert Herder kindermessen. Alle messen zijn speciaal voor kinderen gemaakt.

  Kindermessen uit de serie Captain Cook zijn meerdere keren gebruikt tijdens 'MasterChef Junior', de van tv bekende kookwedstrijd voor kinderen. Het zwart-groene heft is erg herkenbaar. Er is een mooie messenset verkrijgbaar dat bestaat uit een schilmes, vleesmes en een koksmes. Zo is het mogelijk dat je kind alle werkjes kan doen in de keuken.

  Opinel Le Petit Chef heeft een veiligheidsring aan het heft, zodat het mes altijd stevig in de hand blijft. Er is maar één type mes leverbaar. Wél is er van Le Petit Chef een dunschiller en bijbehorende vingerbeschermer verkrijgbaar. Het koksmes wordt altijd geleverd met deze vingerbeschermer, zodat de vingers van de niet-snijdende hand goed beschermd zijn.

  De kindermessen van Robert Herder zijn echte kwaliteitsmessen. De eeuwenoude techniek wordt ook bij dit mes toegepast, wat resulteert in een dun, maar vlijmscherp kindermes. Het beukenhouten heft is speciaal gemaakt voor kinderen. Robert Herder heeft twee formaten gemaakt: één voor de wat jongere kinderen en één voor wat oudere kinderen.
 • Een kijkje in de keuken van Robert Herder

  Het molenmes is wereldwijd bekend om de langdurige scherpte en comfort tijdens het gebruik. Al ruim een eeuw worden de messen met de hand gemaakt en dat is te merken aan de kwaliteit. Stuk voor stuk komen de messen uit het kleine fabriekje in Solingen, allemaal met een vlijmscherp lemmet.

  Er worden heel wat handelingen gedaan voor een molenmes doet wat het moet doen. In dit filmpje worden een aantal van deze stappen duidelijk in beeld gebracht. Op 1.23 min wordt de belangrijkste stap gemaakt in de hele fabriek. De Solinger Dunnschliff wordt getest met de nagelproef. Het lemmet moet zo dun zijn dat het bol als het op een nagel wordt gedrukt. Iedere medewerker van Robert Herder draagt een stalen ring om hierop die test te doen. • Keukenmes vasthouden

  Om een mes op de juiste manier te gebruiken en fijn te kunnen snijden is het vasthouden belangrijk. Het is een gereedschap en moet dus stevig in de hand liggen. Aangezien het een scherp voorwerp is, is het wel zo prettig als het ook in de hand blijft.

  Koksmes vasthouden voor snel snijden

  Stevige greep bij een koksmes. Stevige greep bij een koksmes.

  Wanneer je de basissnijbeweging gaat maken voor het snijden van julienne, brunoise of chinoise is het belangrijk om het mes stevig vast te houden. Bij een koksmes doe je dat op dezelfde manier als bij een hamer. Een hamer pak je ook niet aan het uiterste einde van de steel. Bij een koksmes is dit precies hetzelfde.

  Pak het mes zó vast, dat je duim op het lemmet komt en alle andere vingers het heft omsluiten. Je wijsvinger komt hierbij vaak ook tegen het lemmet. Zo heb je veel controle over het mes. Als het goed is kan het mes niet uit je hand glijden en kan het niet plotseling wegdraaien, je duim houdt immers het blad recht.

  Veel mensen zie je automatisch hun wijsvinger op de bovenkant van het lemmet leggen. Vaak pak je hierdoor het handvat verder naar achter vast. Je duim houdt het lemmet niet meer stabiel en zo kun je dus minder stevig snijden. Een voordeel is wel, dat je beter kunt richten en "voelen" met de punt van het mes. Bij een schilmes doe je dit dus vaak wel.

  Mes vasthouden voor precisiewerk

  Wijsvinger op het mes voor goede sturing. Wijsvinger op het mes voor goede sturing.

  Bij precisiewerk gebruik je vaak alleen de punt. Meestal doe je dit ook met een kleiner mes, zoals een schilmes of officemes. Bij dergelijk fijn werk leg je wel je wijsvinger bovenop het mes, zodat je de punt goed kunt sturen. Ook bij het fileren of uitbenen kan dit handig zijn. Je voelt dan namelijk wanneer je een graat of bot raakt.

  Zoals duidelijk op de foto's te zien is, wordt het mes op de onderste foto veel minder stevig vast gehouden. Wanneer je op deze manier snel wilt snijden en in een wat harder product snijdt gaat het geheid mis.

 • Japanse messen

  De Japanse messen zijn de laatste jaren populairder dan ooit. Waarschijnlijk zijn de zeer goede snijeigenschappen en het uiterlijk van de authentieke messen de oorzaak.
  Een Japanner zal nooit kiezen voor een goedkoop product waarvan de kwaliteit slecht is. Liever betaalt men meer voor een product van hoge kwaliteit. Zo gaat het in de zakenwereld ook: de kwaliteit gaat voor, geld verdienen staat op twee. De sushi is een mooi voorbeeld van dit streven van Japanners. De gebruikte vis moet vers zijn en van goede kwaliteit, anders is het resultaat niet naar wens.

  Deze eeuwenoude drang om alles te verbeteren en het hoogst haalbare te krijgen is ook terug te zien in de keukenmessen. Met uiterste perfectie worden verschillende messen gemaakt. Net als Duitsland en Frankrijk kent Japan ook zijn regio's, waar van oudsher messen en zwaarden worden gemaakt.

  Seki en Sakai
  Seki en Sakai zijn de belangrijkste steden, waar nu nog in groten getale messen gemaakt worden. Door heel Japan zijn er nog veel individuele smeden, welke nog op ambachtelijke wijze messen maken. De regio Seki is van oudsher bekend om de kwaliteit van hun Samoerai zwaarden. Eeuwenlang werden er door 300 smeden Samoerai zwaarden gesmeed voor het bewapenen van de samoeraiklasse.

  Japans mes smeden Japans mes smeden

  Nadat de Samoerai verdwenen waren zijn veel smeden overgestapt naar de productie van keukenmessen.

  Japans messenstaal
  Het staal, dat de Japanse smeden gebruiken, is alles bepalend voor de uiteindelijke scherpte van het mes. Veelal wordt er gebruik gemaakt van een legering met een hoog koolstofgehalte. Hierdoor wordt het mes extra hard en behoudt het zijn scherpte langer. Er worden verschillende legeringen gebruikt, afhankelijk van de smeedmethode.

  Honyaki
  Honyaki messen worden gesmeed van één stuk extreem hard stuk staal. Voor deze zeer speciale messen wordt onder andere blue-paper steel of white-paper steel gebruikt. Door dezelfde processen te doorlopen als bij de traditionele katana wordt het mes hard gemaakt. Dit resulteert in een lemmet, dat van alle Japanse messen het langst scherp blijft . Omdat er veel kennis en kunde nodig is voor het bewerken van de messen zijn ze erg speciaal.

  Kasumi
  Kasumi gesmede messen worden gemaakt van twee lagen staal. Vaak wordt deze smeedmethode alleen gebruikt bij eenzijdig geslepen messen. Een harde staalsoort wordt gebruikt voor het vormen van de snede en hierop wordt een zachtere laag gesmeed. Deze vormt het "vlees" van het mes. Het voordeel hiervan is, dat de snede extreem hard is, terwijl het mes toch goed te slijpen is, doordat een groot deel van het mes bestaat uit zachter staal.

  San Mai

  Damast messen Damast messen

  San Mai messen worden gesmeed door een kern van hard staal  aan weerszijden te beleggen met zachter staal. Het zachte staal heeft dan een roestwerende functie en zorgt ervoor dat het mes minder bros is. Een voorbeeld hiervan uit ons assortiment zijn de messen van Tojiro Japan Zen. Deze messen hebben een kern van hard staal met een zachte laag aan beide zijden.

  Damast

  Damast staal wordt gemaakt door twee verschillende soorten staal op elkaar te smeden en vervolgens te vouwen. Door deze stappen vaak te herhalen ontstaat er een lemmet, dat opgebouwd is uit dunne laagjes staal. Door een speciale behandeling met zuur en chemicaliën krijgen de twee staalsoorten een verschillende kleur en ontstaat er een nerftekening. Dit wordt damaststaal of een damascusmes genoemd.Artikelen 1 tot 10 van 33 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4