Hoe doe je dat nou, een mes slijpen? Er zijn verschillende manieren om je Global messen te slijpen. In dit artikel lichten we een veelgebruikte slijptechniek toe: Slijpen met een wetsteen.

Ben je niet zo ervaren? Dan raden wij een Waterslijper van Global aan.
Let op: Global messen met een “DEBA” slijping dienen slechts aan één kant te worden geslepen (onder andrere de ; G-7, G-11 , G-14, G-15 en Gs-4)

Mes Slijpen Met Een Wetsteen en aanzetstaal

1. Voorbereiding:

Begin door de wetsteen op een stabiel oppervlak te bevestigen. Dompel de wetsteen 5 tot 10 minuten onder water tot dat de poriën van de wetsteen volledig zijn volgezogen (er komen dan geen belletjes meer naar boven).

2. De hoek doet er toe:

Houd het Global mes in een hoek van 15 tot 17 graden tegen de wetsteen. Het handhaven van deze hoek is cruciaal voor het bereiken van de gewenste scherpte. Indien deze is meegeleverd kun je hier een wetsteenhouder voor gebruiken.

3. Driestappenritueel:

Doe mee aan een driestappenproces: grove korrel voor het initiële slijpen, middelmatige korrel voor verfijning en fijne korrel voor het polijsten van het lemmet.

4. Consistente Slagen:

Voer stabiele en consistente slagen uit over de gehele lengte van het lemmet. Besteed extra aandacht aan de punt en de hiel voor een gelijkmatige scherpte.

5. Aanzetstaal Harmonie:

Na het slijpen, gebruik het aanzetstaal om de snede van het lemmet opnieuw uit te lijnen. Houd het mes in een lichte hoek en veeg het meerdere keren langs het staal.

global-mes-slijpen

Onderhouden van Mesgezondheid

6. Reinigingsritueel:

Na het slijpen, veeg het mes af met een vochtige doek om eventuele metaaldeeltjes te verwijderen. Zo houdt je je mes schoon, veilig en hygiënisch.

7. Regelmatig Aanzetten:

Neem regelmatig het aanzetten op in je routine om de scherpte van het mes tussen slijpsessies in stand te houden. Een paar slagen op het aanzetstaal voor elk gebruik kunnen een aanzienlijk verschil maken.

Een Global mes slijpen, de finishing touch – Conclusie

Tot slot, het beheersen van de kunst van het slijpen van je Global mes is als het beeldhouwen van de perfecte culinaire ervaring. Omarm dit ritueel, en je Global mes zal je belonen met precisie, efficiëntie en duurzaamheid. Onthoud, een goed geslepen mes is niet alleen een gereedschap; het is een verlengstuk van jouw culinaire vaardigheden. Veel succes!

Gebruik deze informatie ter ondersteuning. Weet je niet zeker hoe je jouw mes het beste kunt slijpen? Dan raden wij aan contact op te nemen met een professionele messenslijper.

 1. Global Minosharp Waterslijper Plus 3 zwart/rood Handslijper 3 fasen 17°
  Global Minosharp Waterslijper Plus 3 zwart/rood Handslijper 3 fasen 17°

  Minosharp waterslijper met 3 slijpstenen. Ideaal voor het onderhouden en slijpen van uw Global messen.

  € 77,50 Incl. BTW
 1. Minosharp Waterslijper zwart/grijs
  Global Minosharp Waterslijper zwart/grijs Handslijper 2 fasen 17°
  Minosharp waterslijper met twee fases. Ideaal voor het onderhouden en slijpen van uw Global messen.
  € 47,50 Incl. BTW