Om een mes op de juiste manier te gebruiken en fijn te kunnen snijden is het vasthouden belangrijk. Het is een gereedschap en moet dus stevig in de hand liggen. Aangezien het een scherp voorwerp is, is het wel zo prettig als het ook in de hand blijft. Een keukenmes vasthouden is immers de basis van het koken.

Keukenmes vasthouden voor snel snijden

Stevige greep bij een koksmes.
Stevige greep bij een koksmes.

Wanneer je de basissnijbeweging gaat maken voor het snijden van julienne, brunoise of chinoise is het belangrijk om het mes stevig vast te houden. Bij een koksmes doe je dat op dezelfde manier als bij een hamer. Een hamer pak je ook niet aan het uiterste einde van de steel. Bij een koksmes is dit precies hetzelfde.

Pak het mes zó vast, dat je duim op het lemmet komt en alle andere vingers het heft omsluiten. Je wijsvinger komt hierbij vaak ook tegen het lemmet. Zo heb je veel controle over het mes. Als het goed is kan het mes niet uit je hand glijden en kan het niet plotseling wegdraaien, je duim houdt immers het blad recht.

Veel mensen zie je automatisch hun wijsvinger op de bovenkant van het lemmet leggen. Vaak pak je hierdoor het handvat verder naar achter vast. Je duim houdt het lemmet niet meer stabiel en zo kun je dus minder stevig snijden. Een voordeel is wel, dat je beter kunt richten en "voelen" met de punt van het mes. Bij een schilmes doe je dit dus vaak wel.

Mes vasthouden voor precisiewerk

Wijsvinger op het mes voor goede sturing.
Wijsvinger op het mes voor goede sturing.

Bij precisiewerk gebruik je vaak alleen de punt. Meestal doe je dit ook met een kleiner mes, zoals een schilmes of officemes. Bij dergelijk fijn werk leg je wel je wijsvinger bovenop het mes, zodat je de punt goed kunt sturen. Ook bij het fileren of uitbenen kan dit handig zijn. Je voelt dan namelijk wanneer je een graat of bot raakt.

Zoals duidelijk op de foto's te zien is, wordt het mes op de onderste foto veel minder stevig vast gehouden. Wanneer je op deze manier snel wilt snijden en in een wat harder product snijdt gaat het geheid mis.