Een aanzetstaal is een gereedschap, dat iedereen wel bekend is. Het geeft een imposant beeld als de slager zijn uitbeenmes nog snel even over de aanzetstaal trekt om zijn mes vlijmscherp te maken. Er zijn verschillende aanzetstalen verkrijgbaar, van grof tot glad en van keramiek tot belegd met een diamant coating. Met een stalen wetstaal is het niet mogelijk om een mes te slijpen, de staal neemt namelijk geen materiaal af. Een keramische of diamanten aanzetstaal doet dit wel.

Een mes onderhouden met een aanzetstaal

Een aanzetstaal wordt gebruikt om een mes scherp te houden. Een aanzetstaal is gemaakt van harder staal dan het mes. Dit is noodzakelijk, omdat anders het mes het "wint" van de aanzetstaal. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Een mes aanzetten op een aanzetstaal.
Een mes aanzetten op een aanzetstaal.

De snede van het mes wordt bot en dient scherp te worden. Door het mes op de juiste manier langs de aanzetstaal te halen wordt de snede recht gezet. Een stalen aanzetstaal neemt geen materiaal af, maar zet enkel de snede recht. Deze aanzetstaal heeft dus geen slijpende functie, maar een onderhoudende. Het behouden van de juiste slijphoek is zeer belangrijk. Zet je een mes aan onder een verkeerde hoek, dan breng je veel schade toe. De aanzetstaal is alleen geschikt voor het onderhouden van relatief zachte messen.

De aanzetstaal gebruik je op de volgende, veilige manier:

1. Plaats de aanzetstaal verticaal op de snijplank.

2. Plaats je mes met de hiel tegen de bovenzijde van de aanzetstaal (let hierbij op de juiste hoek).

3. "Snijd" een plak van de aanzetstaal. Zorg hierbij dat het mes van hiel tot punt over de staal gaat.

4. Doe dit aan beide zijden van het mes, meerdere keren.

Vanuit de hand aanzetten, dus wat de slager in ieders gedachte doet, is voor de beginner niet aan te raden. Het is namelijk erg lastig om de juiste hoek aan te houden.

De stalen wetstaal is deels achterhaald door het steeds eenvoudiger en toegankelijker worden van keramische en diamanten aanzetstalen en daarnaast zijn er natuurlijk de doortrekslijpers.

Een mes slijpen met een diamant of keramische aanzetstaal

Een aanzetstaal van keramiek of voorzien van een diamanten coating heeft wel een slijpende functie. De structuur van keramiek en diamant zijn dusdanig grof en agressief dat er materiaal weggenomen wordt. Het gebruik is hetzelfde als bij een stalen aanzetstaal. De wat hardere messen zijn op deze manier eenvoudig te onderhouden.

De levensduur van een keramische of diamanten aanzetstaal is korter dan de conventionele aanzetstaal. Dit komt, doordat het materiaal ook slijt. Daarnaast is een keramische aanzetstaal erg gevoelig voor vallen.

Voordelen:

 • Een aanzetstaal is snel inzetbaar
 • Ideaal voor onderhoud

Nadelen:

 • De juiste hoek dient gebruikt te worden
 • Niet alle aanzetstalen slijpen het mes
 • De stalen aanzetstaal is achterhaald

Een greep uit ons assortiment

Wij hebben verschillende aanzetstalen in ons assortiment. Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht:

 1. Diamant Sabatier Integra Aanzetstaal
  Diamant Sabatier Integra Aanzetstaal
  Dé nieuwe klassieker! Gesmeed X45CrMoV15 staal. 23 cm. Diamant Sabatier Integra aanzetstaal 23 cm
  € 39,09 Incl. BTW

 1. Diamant Sabatier Keramische staal
  Diamant Sabatier Keramisch Aanzetstaal
  Keramische staal van Diamant Sabatier. 25 cm lengte.
  € 42,95 Incl. BTW

Andere slijpmanier?

Bent u op zoek naar een andere manier van slijpen? Zoals bijvoorbeeld met een wetsteen of een slijpmachine? Bekijk dan de blog over het slijpen:
https://www.e-messen.nl/blog/een-mes-slijpen/