U bent op zoek naar een vleesmes. Maar welk mes voor vlees kopen? Een vleesmes kan namelijk voor veel verschillende taken in de keuken gebruikt worden. In deze blog helpen we u verder om de juiste keuze te maken voor een vleesmes.

Welk mes voor vlees kopen?

Er zijn een aantal verschillende soorten vleesmessen die u kunt gebruiken om uw vlees te bewerken. Wilt u bijvoorbeeld de beenham in mooie plakken snijden? Of moeten de botten en pezen nog verwijderd worden voordat u dit stuk verder gaat bereiden? Bekijk de verschillende categorieën hieronder.

Vleesmes

Met een vleesmes kunt u mooie stukken vlees afsnijden. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd en wordt vaak gebruikt in combinatie met een vleesvork. Zo kunt u met de vork het vlees mooi in positie houden om vervolgens met het vleesmes mooie plakken af te snijden. In de meeste gevallen heeft het vleesmes een lengte van ten minste 20 centimeter. Met deze lengte kunt u namelijk mooie volle plakken in één keer snijden waardoor u een mooier resultaat op uw bord krijgt.

Klik hier voor alle vleesmessen

Uitbeenmes

Het uitbeenmes wordt, in tegenstelling tot het vleesmes, in de bereiding van het gerecht gebruikt. Met een uitbeenmes kunt u vlees namelijk gemakkelijk van boten halen. Het lemmet is flexibel, omdat het smal en dun is. Daarnaast heeft een uitbeenmes vaak ook een kort lemmet. Hierdoor kunt u het uitbeenmes makkelijk langs de botten en pezen geleiden. Naast het verwijderen van vlees van de botten, kunt u het uitbeenmes ook gebruiken om vetranden weg te halen.

Klik hier voor alle uitbeenmessen

Hammes

Het hammes, hoe kan het ook anders, wordt gebruikt om hele fijne en dunne plakken ham te snijden. Dit mes lijkt ontzettend op het zalmmes met als verschil dat het hammes geen kuiltjes heeft op het lemmet. Het hammes heeft over het algemeen een lengte rond de 30 centimeter. Het lemmet is zo lang, omdat u op deze manier in één keer een mooi flinterdun plakje ham kunt snijden. Hierdoor zal het vlees niet gerafeld op het bord verschijnen.

Klik hier voor alle hammessen

Steakmes

Dit mes wordt pas gebruikt wanneer u aan tafel zit. Met het steakmes kan namelijk iedereen zijn stukje vlees netjes snijden. In de keuken zal het vlees in mooie porties worden gesneden met het vleesmes, maar aan tafel zult u hier nog kleinere stukjes van willen maken. Hierdoor is een klein en scherp mes noodzakelijk. U kunt een steakmes gebruiken om bijvoorbeeld een biefstuk netjes en snel te snijden in plaats van minutenlang snijden met een veel botter tafelmes. Het gebruik van een steakmes is niet alleen praktischer, maar zorgt er ook voor dat het vlees niet volledig platgedrukt wordt. Hierdoor blijven de sappen in het vlees beter zitten, waardoor de smaak veel beter is.

Klik hier voor alle steakmessen

Hakmes

Een hakmes is bedoeld om grote, dikke en harde producten door te snijden. Zo kan een hakmes gemakkelijk een hele kip doorhakken. Ook kan een hakmes gebruikt worden wanneer het vlees nog bevroren is. Een hakmes is eerder bot dan scherp te noemen. Dit komt doordat het hakmes extra robuust wordt gemaakt zodat het door harde producten kan hakken. Wanneer het lemmet dun en scherper was gemaakt, zou net als bij een koksmes het lemmet heel snel bot worden en stukken van het lemmet afbreken. Naast het doorsnijden van stukken vlees, zou u het hakmes ook nog kunnen gebruiken om een pompoen of kool te snijden.

Klik hier voor alle hakmessen

Fileermes

In de basis lijkt het fileermes heel erg op het uitbeenmes. Het grootste verschil zit hem in de flexibiliteit van het mes. Het fileermes is namelijk nog flexibeler dan het uitbeenmes. Hierdoor kunt u nog makkelijker mooie stukken vlees afsnijden. Door het dunne en extreem scherpe lemmet kunt u mooi stukjes filet afsnijden zonder het vlees te laten rafelen.

Klik hier voor alle fileermessen

Andere keukenmessen

Bovenstaande categorieën zouden u het antwoord moeten geven op de vraag: 'Welk mes voor vlees kopen?'. Bent u toch op zoek naar een ander keukenmes? Bekijk dan eens onze blog over alle keukenmessen. Hierin leest u meer over de verschillende soorten keukenmessen.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kunt u ook altijd contact met onze klantenservice opnemen. U kunt ons bereiken op 0413-724991 of via de mail op info@e-messen.nl. Wij staan voor u klaar!