Robert Herder - 12 centimeter

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
1 product
  1. Robert Herder Kinderkoksmes Kleine kok
    € 59,95 Incl. BTW
    Levertijd: 3-5 werkdagen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
1 product

Robert Herder Mes Kopen

Ontdek de messen van Robert Herder. Eeuwen oude kwaliteit en tot op de dag van vandaag worden de messen van Robert Herder met de hand gemaakt.

De standaard van Robert Herder GmbH is nog steeds zo als op de dag van oprichting in 1872. Robert Herder heeft de fabriek in Solingen in dat jaar geopend en begon met de productie van hoogwaardige koolstof messen. In dezelfde fabriek wordt nu nog steeds het molenmes gemaakt. Op dezelfde wijze als in 1872. Alle messen zijn een echt ambachtsproduct, welke met zorg en kunde gemaakt worden.

Het logo, de windmolen, stamt uit de tijd dat een van de medewerkers naar Nederland werd gestuurd om hier nieuwe markten aan te boren. Tijdens dit bezoek kwam hij overal windmolens tegen. Dit beeld is meegenomen naar de fabriek en later gebruikt als logo. Vrijwel iedereen kent dit merk en logo wel.

Hoe worden de messen gemaakt?

Alle messen worden gestanst uit een band staal en daarna gehard. Hier komt ook de naam Herder vandaan, dit betekend namelijk vrij vertaald: Hij die kan harden. Door het verwarmen en afkoelen van de messen worden ze hard, zelfs zo hard dat ze niet meer bewerkbaar zijn. Daarom gaan ze nog een tijd in de oven om te temperen. Hierna zijn ze bewerkbaar en worden ze geslepen. Deze stap is de belangrijkste van alle en ook echt uniek. Geen enkele fabriek in Solingen slijpt hun messen nog op deze manier.

Ieder mes wordt met de hand geslepen. De kleine schilmesjes worden wel met een machine voor geslepen. Dit is echt vakmanschap en valt alleen in de fabriek te leren. Daarom is de fabriek ook zo trots op hun medewerkers. Men is namelijk niet van de een op de andere dag meester van het slijpen. Dit duurt jaren. De slijptechniek wordt de "Solinger Dünnschliff" of "Kesselscher Walkschliff" genoemd. Deze speciale slijptechnieken kunnen enkel met de hand uitgevoerd worden. Na het slijpen wordt het lemmet afgewerkt door het te polijsten. Dit gebeurt op wielen van leer. Voor een speciale polijstbehandeling, het Blaupliessten, wordt leer gebruikt van walrussen. Het wiel dat vandaag de dag gebruikt wordt is al decennia oud. Walrussenleer is dan ook uiterst zeldzaam, omdat walrussen beschermt zijn. Enkel leer afkomstig van dieren uit dierentuinen mag gebruikt worden.

Na het slijpen volgt een strenge controle. Ieder lemmet, groot of klein, wordt met de hand gecontroleerd. Dit wordt gedaan met de "Nagelprobe" oftewel nagelproef. Alle medewerkers hebben een stalen ring om hun duim. De snede van het lemmet wordt hier op gedrukt en moet dan een bolling vertonen. Zo dun moet een lemmet geslepen zijn. Deze proef wordt tussen de handelingen door gedaan als steekproef, maar ieder lemmet gaat door de vingers van de controleur. Hij controleert dagelijks z'n 3000 lemmeten. Is het lemmet te dik of te dun, dan wordt het uit de productie gehaald en gerecycled.

De volgende stap is het monteren van het. De productie van het heft is de enige stap die volledig automatisch gaat. Het monteren wordt met de hand gedaan, met klinknagels uit messing of aluminium. Voor het heft wordt uitsluitend FSC gekeurd hout gebruikt. Het liefst gebruikt Herder duurzame houtsoorten, welke net zo lang mee gaan als het lemmet. De standaard messen hebben een heft van beukenhout. Exclusievere modellen hebben een heft van gestoomd kersenhout, pruimenhout, olijfhout of walnotenhout.

Staalsoort

Het staal dat van origine gebruikt wordt voor Robert Herder messen is hoogwaardig koolstofstaal. Dit staal heeft een roestende eigenschap en zal na verloop van tijd en na gebruik donkerder worden. Het staal gaat oxideren. Hierdoor slijt het lemmet langzaam en blijft het uiterst scherp. Wanneer het onderhoud niet goed is, kan het mes gaan roesten. Omdat koolstofstaal op sommige producten een ijzersmaak afgeeft en omdat roestvaste messen een trend is, heeft Robert Herder GmbH besloten om ook messen te maken een een rvs lemmet.

Vandaag de dag is de fabriek in handen van de vierde en vijfde generatie Herder. Giselheid Herder (4e generatie) heeft een duidelijke toon in haar regie. Ze ontwerpt messen die modern zijn, maar wel met een traditionele look. Zij is degene die Japan bezocht heeft om hier verschillende technieken te leren en samenwerkingen aan te gaan met meestersmeden.

Het mag duidelijk zijn dat Robert Herder messen maakt van erg hoge kwaliteit, met gevoel en aandacht voor het product.

Robert Herder K serie

De messen uit de K serie zijn ontworpen door Giselheid Herder en zijn modern gevormd. Het lemmet is gemaakt van staal met een hardheid van maar liefst 61.5 HRC, wat erg hard is. Het heft is ergonomisch gevormd.
Door de "Kesselschen Walkschliff" is het lemmet zeer dun en uiterst scherp. Verschillende messen uit de serie hebben prijzen gehaald voor het design.

Robert Herder molenmessen

De molenmessen zijn de bekendste en meest gebruikte messen van Robert Herder. Klein, maar zeer scherp en duurzaam. Wie ooit een molenmes gebruikt heeft wil niet meer anders. Het lemmet is gemaakt van koolstofstaal, wat de bijzondere eigenschappen van de Herdermessen heeft. Ook is er een roestvaste variant. Het mes is zeer geliefd bij visverwerkers, bloemisten en natuurlijk in de keuken. Aardappels schillen gaat moeiteloos, tomaten worden perfect gesneden. Niets is meer te gek, men moet alleen aandacht houden bij het mes en deze goed onderhouden. Dan gaat het echt een leven lang mee. In de showroom van de Herder fabriek ligt een molenmesje van maar liefst 60 jaar oud, welke volledige uitgedund is, maar nog wel scherp is.

Via het linkermenu kunt u de verschillende lijnen bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om via het filtersysteem naar een bepaald mes te zoeken via de lengte van het mes, hardheid of materiaal.

Goede messen zijn handgemaakt.

Opgericht in 1872 is Robert Herder één van de oudste producenten in Solingen Duitsland. Waar het handwerk bijna is uitgestorven heeft Gieselheid Herder-Scholz zich ingezet in het behoud van handwerk en ambacht. Speciaal hiervoor is een opleidingsprogramma ontwikkeld en worden messen nog steeds volgens traditionele methoden met de hand geslepen, geassembleerd, gepolijst en verpakt. Met de strenge kwaliteitscontrole bent u verzekerd van hoogwaardige messen welke met goed onderhoud een levenlang snijplezier geeft.

De speciaal handgemaakte messen van Robert Herder worden slechts enkele keren per jaar in productie genomen en het kan zijn dat de levertijden voor deze artikelen meerdere weken in beslag kunnen nemen. U bent echter wel verzekerd van een uniek product met een beperkte oplage!