Messen voor vis
Voor het snijden van vis zijn er verschillende soorten messen met verschillende doeleinden. Zoals het fileermes, het zalmmessen en het oestermes.
Messen voor vis
Voor de verwerking van vis zijn speciale messen nodig. Vis is een delicaat product en zo moet het ook verwerkt worden. Daarom zijn fileermessen en zalmmessen vaak dunner dan andere messen. Dit zorgt voor weinig weerstand tijdens het snijden. Door te kiezen voor een flexibele lemmet is het mogelijk om de ronding van de vis op te volgen en zo de filets zo dicht mogelijk op de graat af te snijden. Een fileermes is op een kleinere hoek geslepen dan bijvoorbeeld een koksmes, wat ervoor zorgt dat er zonder kracht of zagen gesneden kan worden. Dit resulteert in mooi afgesneden filetjes.
Het Deba mes is een Japans fileermes, wat in tegenstelling tot zijn Westerse variant dik is. Hierdoor is het makkelijk om de kop van de vis te scheiden en snijdt het mes makkelijk door graten heen. Door het lemmet maar aan één zijde te slijpen kan een Deba perfect recht snijden. Sommige Deba's worden in verschillende hoeken geslepen, hierdoor is het achterste gedeelte bestand tegen het zwaardere werk, terwijl het voorste stuk van het lemmet scheermesscherp is.
Onder de messen voor vis vallen ook oestermessen. Deze zeer korte mesjes zijn ontworpen voor het open breken van oesters en mosselen.