Slijpen en onderhoud
Ook het beste en duurste mes wordt bot. Staal slijt nu eenmaal. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen door uw mes regelmatig aan te zetten, te slijpen of te laten slijpen.
Aanzetten doet u op een aanzetstaal. Hierdoor kunt u zachtere messen onderhouden. Heeft u een harder mes, dan zult u gebruik moeten maken van een keramische aanzetstaal of diamant aanzetstaal.
De meest bekende methode om te slijpen is het gebruik van een wet of slijpsteen. Deze speciale stenen nemen door de wrijving kleine metaaldeeltjes af. Dit resultaat bij de juiste handeling in een scherpe snede.
Omdat het slijpen op een slijpsteen enige ervaring, kennis en kunde vereist zijn er slijpmachine op de markt. Deze zijn voorzien van slijpstenen die in een vaste hoek staan. Hierdoor slijpt u uw mes altijd op de juiste manier.
Door dit regelmatig te doen spaart u een bezoek aan de slijperij uit. Zeker als u veel messen gebruikt is dit de moeite waard.