Het heft is een belangrijk deel van het mes. Het snijdt dan wel niet zelf, maar is wel bepalend hoe een mes snijdt. Het heft wordt ook wel het handvat genoemd. Dit is dus het deel dat in de hand genomen wordt.

Het heft van een mes is comfort bepalend

Het heft is bepalend voor het comfort van een mes. Ligt een mes niet goed in de hand, dan snijdt het ook niet fijn, ook al is het nog zo scherp. De eerste stap in het aankoopproces is dan ook de ligging van het mes in de hand. Als het mes niet fijn in de hand ligt, kies dan een ander.

Bij het vasthouden van het mes moet de hand goed gevuld zijn. Dit geeft de meeste houvast en zorgt ervoor dat het mes goed te sturen is. Liever is het wat te groot dan te klein. Een te klein heft zorgt namelijk voor een krampachtige houding en zal na lang gebruik gaan wringen.

Verschillende soorten handvatten.

Verschillende soorten handvatten.

Het heft van een mes zorgt voor uitstraling

Naast het comfort is het handvat ook een doorslaggevende factor als het gaat om looks en design. Verschillende materialen als hout, kunststof en roestvrij staal geven allemaal een andere uitstraling aan het mes.

Verschillende technieken om het heft te bevestigen zijn ook bepalend voor de uitstraling. Zo hebben authentieke messen vaak een houten of kunststof heft met klinknagels, een eeuwenoude techniek. Japanse messen hebben een houten heft met een spie van bamboe. De messen van Global zijn juist volledig van roestvrij staal en zijn aan een gelast.

Het heft en hygiëne

Het handvat is het deel dat we aanraken. Hierdoor worden er bacteriën verplaatst. Hygiëne is dan ook belangrijk. Een goed heft heeft geen open randen en hoeken. Hierin kunnen zich namelijk voedselresten en bacteriën ophopen. Wilt u zeker zijn van een schoon handvat, kies dan voor volledig RVS of aangegoten kunststof. Deze zijn naadloos gemonteerd en makkelijk schoon te houden.

Japanse messen gebruiken vaak een speciale houtsoort, namelijk honoki hout. Dit is een houtsoort, sterk verwant aan de magnolia. Deze houtsoort is quasi ondoordringbaar en onbederfelijk. Hiermee is het hout geschikt voor aanraking met voedsel.

Sommige messen, zoals Giesser Primeline messen, worden behandeld met een speciale bacteriedodende stof in het heft. Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik in de horeca en voedselindustrie.

Het heft zorgt voor balans

De gewichtsverdeling en het gewicht worden mede bepaald door het heft. De messen van Global en Chroma Type 301 hebben beide een aangelast roestvrij heft. Dit heft is hol en wordt gevuld met zand. Hierdoor is het mes perfect in balans. Veel gesmede messen zorgen met de tang (het doorlopende deel van het lemmet in het heft) voor een balans in het mes. Is het lemmet lang en dikker, dan is het staal in het heft ook zwaarder.

Het staal van een klassiek Japans mes loopt vaak maar door tot de helft van het heft. Hierdoor zijn bijna alle Japanse messen topzwaar. Persoonlijke voorkeur is hier belangrijk.

Het heft en de vaatwasser

De vaatwasser is een handige uitvinding, maar wel de grootste vijand van een mes. Althans, van een mes dat scherp en goed moet blijven. Klinknagels zijn vaak gemaakt van aluminium, terwijl het lemmet van staal is gemaakt. Bij een wasbeurt in de vaatwasser komt het mes in aanraking met allerlei zuren en temperaturen, welke de klinknagels letterlijk wegvreten.

Het gezegde "Het heft in eigen hand nemen" is een goede raad bij het uitzoeken van een mes.