Zodra het kouder begint te worden is het wildseizoen weer in aantocht. Patrijzen, fazanten, hazen en vooral konijnen worden geschoten en belanden uiteindelijk op tafel.

Het is alweer 2 jaar geleden, maar het recept heb ik gelukkig altijd goed bewaard. Onze oude buurman (75+) jaagt voor de hobby. Samen met zijn trouwe jachthond trekt hij ieder jaar weer de velden in. Ik heb hem eens gevraagd of ik een haas of konijn mocht hebben van hem. De volgende dag kwam de beste man aan de deur met twee prachtige konijnen.

De twee konijnen heb ik vervolgens aan de achterpoten opgehangen in de schuur om te besterven. Besterven zorgt voor malser en smakelijker vlees. Na 3 dagen hangen heb ik ze panklaar gemaakt en er een heerlijke ragout voor de hele familie van gemaakt.

Het maken van deze ragout vereist redelijk wat tijd, dus begin tijdig. Het recept is ruim voldoende voor 10 grote pasteitjes.

Ingrediënten:

Pastei met konijnragout

Pastei met konijnragout

- 1 konijn (wild of tam)
- 250 gr champignons
- 5 dl sterke kippenbouillon
- 2 uien
- 1 laurierblad
- Takjes tijm
- 2 kruidnagels
- 150 gr boter
- 100 gr bloem
- Peper en zout
- 10 pasteitjes (bereiden volgens verpakking)
- Krulpeterselie ter garnering

Bereiding:

  1. Verdeel het konijn in hanteerbare stukken. Smelt 25 gram boter in een braadpan en braad hierin de stukken vlees één voor één. Als alles aangebraden is, kunnen alle stukken terug in de pan en met de bouillon, laurier, kruidnagels en tijm gedurende 2 uur stoven.
  2. Pel de uien en snipper ze fijn. Maak de champignons schoon en halveer ze. Snijd ze daarna in dunne plakjes.
  3. Haal de stukken konijn uit de pan en laat ze afkoelen. Vang de bouillon af en bewaar deze. Verwijder de kruiden. Smelt opnieuw 25 gram boter in de pan en bak hierin de champignons en uien.
  4. Pluk met een vork al het vlees van de botten af, maak het eventueel wat fijner en bewaar dit in een kom. Voeg de gebakken champignons en uien hieraan toe.
  5. Maak een roux van 100 gram boter en 100 gram bloem. Laat de roux afkoelen. Bind de warme bouillon met de koude roux tot de gewenste dikte is bereikt. Doe dit met mate, roux bindt niet direct. Gooi dus niet meteen alles erin, dan kan de ragout veel te dik worden.
  6. Als de gewenste dikte bereikt is, kunnen het vlees, de champignons en de uien in de ragout.
  7. Plaats op ieder bord een pasteitje en vul deze royaal met ragout. Leg ter garnering op ieder pasteitje een takje peterselie.

Eet smakelijk!