De kerstdagen zijn in zicht en voor velen staat dit gelijk aan lekker eten. Dit recept is ideaal voor de drukke dagen, het is namelijk erg simpel, maar ó zo lekker. Een goed gebakken hertenbiefstuk is nooit weg, zeker niet als het gecombineerd wordt met pure smaken als die van bospaddenstoelen.

Voor dit recept heb je uiteraard hertenbiefstuk nodig. Dit is verkrijgbaar bij de grotere slagerijen, poeliers en horecagroothandels als Sligro en Makro. Ik heb bij de laatste gezocht naar hertenbiefstuk. Ze liggen prachtig geportioneerd en verpakt in de schappen. Ik schrok erg van de prijs en heb toen het "technisch deel" van het hert meegenomen. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs en het oogde goed in de verpakking. Wat is het "technisch deel"? Ik heb het me op weg naar huis ook constant afgevraagd. Het is een vaag begrip. Gelukkig bleek het na opening een prachtig stuk vlees te zijn. Weinig tot geen vet en gelukkig geen pezen. Ik heb er twee filets van gesneden en deze vervolgens geportioneerd tot biefstukmaat.
Voor de prijs van 4 biefstukjes had ik er uiteindelijk 10. En lekker dat ze waren!

Hertenbiefstuk op een bedje van paddestoelen

Hertenbiefstuk op een bedje van paddestoelen

Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram hertenbiefstuk (of meer voor de liefhebber)
- Peper en zout
- 500 gram gemengde paddenstoelen (bospaddenstoelen, beukenzwammen, oesterzwammen, cantharellen, shiitaken, etc)
- Ui
- Knoflookteen
- Tijm
- Boter
- Bloem

Bereiding:
Leg de biefstuk op de aanrecht om op temperatuur te laten komen. Snipper ondertussen het uitje fijn en plet de knoflookteen.

Smelt wat boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Snijd de paddenstoelen in eetbare stukken.

Doe de paddenstoelen bij de ui en knoflook en bak dit kort aan. Voeg wat tijm toe en peper en zout naar smaak.
Het vrijgekomen vocht is eventueel te binden met wat bloem. Hierdoor ontstaat er een licht gebonden saus.

Warm een koekenpan op en smelt er wat boter in. Breng de biefstuk op smaak met peper en zout.
Bak de biefstuk op hoog vuur aan, iedere kant 2-3 minuten.

Schik op een bord wat paddenstoelen en leg hierop een hertenbiefstuk.

Erg lekker met (zelfgemaakte) pommes duchesse en haricots vertes, omwikkeld met spek.