De makkelijkste manier om een mes te slijpen is met een slijpmachine. Ik bedoel dan wel een messenslijpmachine. Deze machines zijn speciaal ontwikkeld voor het slijpen van keuken- en zakmessen. Het belangrijkste voordeel is de vaste hoek. Door geleiders wordt het mes altijd in de juiste hoek geslepen. Er kan dus niks fout gaan. Wij hebben enkel slijpmachines van Chef'sChoice.

Slijpschijven met diamant

Ja echt, het zijn slijpschijven met diamant. Niet omdat het mooi is, maar omdat diamant de hardste natuurlijke stof is. Diamant is veel harder dan staal en zal dus materiaal afnemen. De slijpschijven zijn voorzien van een diamantcoating. Hierdoor slijpen ze snel, zonder dat er een te hoge temperatuur wordt bereikt. Bij de elektrische machines zitten de slijpschijven vast aan een flexibele as, waardoor de slijpschijf zich zelf goed zet ten opzichte van het mes. Afhankelijk van het type machine worden er verschillende slijpschijven gebruikt. Dit worden ook wel fases genoemd. Fase 1 is grof, fase 2 fijner en fase 3 is nog fijner.

Manuele of elektrische messenslijper?

Er zijn zowel handmatige als elektrische messenslijpers verkrijgbaar. Bij de handmatige trek je zelf het mes over de slijpwieltjes, terwijl de slijpschijven van een elektrische machine aangedreven worden door een motortje. Hierdoor hoef je enkel het mes rustig door de sleuf te halen en wordt het mes vanzelf geslepen. De elektrische machines zijn makkelijker in gebruik, maar niet overal inzetbaar. Een manuele slijper (ook wel doortrekslijper genoemd) is bijvoorbeeld ook te gebruiken in het bos om een zakmes te slijpen.

Gekarteld, westers en Japans

Er zijn veel verschillende messen: gekarteld, Japans of westers geslepen. Dit is belangrijk om te weten voor je een slijpmachine aanschaft. Zelf heb ik bijvoorbeeld zowel Japanse als westerse messen in gebruik. Deze hebben verschillende slijphoeken. Hiervoor zou de CC1520 geschikt zijn, aangezien deze machine voorzien is van een fase op 15° en een fase op 20°.

Heb je enkel westerse messen, dan gebruik je de CC120. Voor enkel Japanse messen is de CC316 geschikt.

Een greep uit ons assortiment

 1. Chef'sChoice Pronto Diamant Hone CC464
  Chef'sChoice Pronto CC464 Messenslijper 2 fasen 20°

  Messenslijper voor gladde messen en gekartelde messen. Speciale slijphoek van 20 graden voor Westerse messen.

  € 66,50 Incl. BTW

 1. Chef'sChoice CC220 Hybrid
  Chef'sChoice CC220 Elektrische Messenslijper 2 fasen 20°
  Elektrische messenslijper voor gladde messen en gekartelde messen. Slijpt in 2 fasen tot vlijmscherp resultaat. Chef'sChoice Diamond Hone Hybrid CC220
  € 97,50 Incl. BTW

 1. Chef'sChoice CC120 Wit
  Chef'sChoice CC120 Wit Elektrische Messenslijper 3 fasen 20°
  Messenslijpmachine voor gladde messen en gekartelde messen. Slijpt in 3 fasen tot vlijmscherp resultaat. Chef'sChoice CC120
  € 219,00 Incl. BTW

Andere manier van slijpen?

Wilt u liever weten hoe u de messen slijpt met een aanzetstaal of wetsteen? Ook daar hebben we een blog over geschreven. Bekijk voor een aanzetstaal de volgende blog:
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-een-aanzetstaal/
Voor een wetsteen, kunt u de volgende blog lezen:
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-een-wetsteen/