Een wetsteen of slijpsteen is een van de oudste manieren om een mes scherp te krijgen. De steen heeft een grove structuur en wanneer hierover het mes bewogen wordt, zal materiaal afgenomen worden. Het slijpen met een wetsteen vereist veel oefening of een aantal hulpmiddeltjes.

Wetsteen met water of olie?

Er bestaan verschillende soorten stenen, welke allemaal op een andere manier gebruikt moeten worden. Ze hebben één overeenkomst en dat is het gebruik van een smeermiddel. Vaak is dit water, zoals bij de meeste Japanse stenen en de Belgische brokken. Amerikaanse stenen worden gebruikt in combinatie met olie. Tussen de werking van de stenen zit geen verschil. Het smeermiddel wordt gebruikt om een slijppasta te maken. Dit zorgt voor een sneller en mooier resultaat.

Bij de Belgische brokken is het van belang, dat er altijd wat water op de steen ligt. Tijdens het slijpen laten namelijk de granaten los van de steen en vormen samen met het water de slijppasta. Japanse stenen moeten voor gebruik even weken en zuigen zich dan vol met water. Het ontstaan van slijppasta is duidelijk zichtbaar door het troebel worden van water of olie.

Welke korrel moet ik gebruiken?

Alle wetstenen hebben een verschillende korrel. Dit werkt hetzelfde als met schuurpapier. Dit is verkrijgbaar in #40, #80, #150, etc. Hoe hoger het getal, des te fijner de korrel. Hoe grover de korrel, des te meer materiaal er afgenomen wordt. Hoe fijner de korrel, des te gladder het resultaat. Welke korrel je moet gebruiken is afhankelijk van de staat van je mes. Is het mes echt bot, dan begin je met een grove korrel, bijvoorbeeld de grove kant van de Cotcarb. Zodra er voldoende materiaal afgenomen is stap je over op een fijnere steen. Dit gaat zo door tot je je fijnste steen hebt gebruikt. Als afwerking kun je ook een leren riem gebruiken om het mes te polijsten.

Hoe gebruik ik een slijpsteen?

Net als bij de aanzetstaal is het bij een slijpsteen belangrijk om de juiste hoek te gebruiken. Hiervoor is een vaste hand belangrijk of je maakt gebruik van slijphulpjes. Dit zijn metalen clipjes, vaak per merk anders, welke een vaste hoek garanderen. Voor je begint met slijpen bereid je de steen voor. Dit kan zijn door hem in het water te leggen of door er olie of water op te verspreiden.

Plaats de steen op een stevige ondergrond. Zelf gebruik ik altijd een natte vaatdoek en druk deze stevig op het aanrecht. Hierdoor ontstaat er een vacuüm en blijft de slijpsteen beter op z'n plaats liggen. Leg de steen met de gewenste kant naar boven. Zet nu de snede van het mes in de juiste hoek op de steen. Weet je niet welke hoek je moet hebben, zoek dan je type mes op op internet om zo de juiste hoek te bepalen. De meeste messen zullen tussen 15° en 20° geslepen zijn. Japanse messen worden onder een kleinere hoek geslepen dan westerse messen.

Zodra je de juiste hoek hebt beweeg je het mes over de steen. Doe dit een aantal keren en draai dan het mes om, om de andere kant te slijpen. Het is belangrijk om het mes vanaf de hiel tot aan de punt te slijpen. Als laatste beweging draai je het mes nog één keer om en trek je het licht over de steen, om zo de laatste braam te verwijderen.

Een greep uit ons assortiment

  1. Homeij Tweezijdige wetsteen
    Homeij Tweezijdige wetsteen
    Deze tweezijdige is geschikt voor het slijpen en afwerken van al uw messen.
    € 32,50 Incl. BTW

  1. Chroma Type 301 P11 Wetsteen 800
    Chroma Type 301 P11 Wetsteen 800
    Wetsteen met grit 800.
    € 115,00 Incl. BTW

Andere slijpmethodes

Maakt u gebruik van een aanzetstaal of slijpmachine en wilt u weten hoe u uw messen hiermee kunt slijpen? Ook hier hebben we blogs voor geschreven.

Bekijk voor een aanzetstaal onderstaande blog:
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-een-aanzetstaal/

Voor de slijpmachine kunt u onderstaande blog lezen:
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-slijpmachine/