Ieder mes wordt een keer bot, zelfs het duurste en beste mes ter wereld. Door het te slijpen wordt de snede weer scherp. Slijpen is niets anders dan materiaal weghalen tot de gewenste vorm bereikt is. Dit kan op veel verschillende manieren gebeuren. Iedereen kent de haakse slijper wel voor het doorslijpen van stalen buizen, kokers, etc. Daarnaast is bijna iedere werkplaats wel voorzien van een elektrische slijpmachine met twee stenen. Voor het slijpen van messen zijn speciale slijpwijzen ontwikkeld, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Een mes wordt bot, dat weet iedereen. Bot worden is niets anders dan dat de snede omvouwt of afbreekt. Dit kan komen, doordat de snede in aanraking komt met harde materialen of door veelvuldig gebruik.

Wanneer moet een mes geslepen worden?

Mes_Slijpen_E-messen.nl
Links de reflectie op een bot mes en rechts geen
reflectie op een vlijmscherp mes.

Als de snede bot wordt is dit direct merkbaar tijdens het snijden. Hoe mooi en goed de snijbeweging ook is, iedere tomaat wordt geplet in plaats van gesneden. Dit komt, omdat de snede breder is geworden. Een scherpe snede is namelijk flinterdun en snijdt daarom goed. Een simpele controle of je mes nog scherp is, is door de snede in het licht te houden. Een scherpe snede laat geen reflectie zien. De botte delen, dus de stukken die plat zijn, reflecteren wel licht. De foto laat het zien, het midden met het lemmet is bot. Zodra er meer dan 1 cm botte stukjes op een mes zichtbaar zijn, dient het zeker geslepen te worden.

Wat is slijpen?

Zoals gezegd is slijpen het verwijderen van metaal om de gewenste vorm te behalen. Een bot mes heeft een botte snede en dient weer in de originele vorm geslepen te worden. Hieronder zie je de stappen van het bot worden en slijpen van een mes. In het begin is het mes natuurlijk scherp, na verloop van tijd wordt het bot en dient het geslepen te worden. Als het mes vaker geslepen is, moet het op den duur uitgedund worden. Dit moet, omdat anders het taps lopende gedeelte te klein is en er veel weerstand ontstaat tijdens het snijden.

Bot worden van een mes.
Bot worden van een mes.

Hieronder zijn verschillende slijpmethodes te zien. De meeste westerse messen hebben een convexe slijping (grof te vergelijken met de vorm van een U), terwijl de meeste Japanners een V-slijping hebben.

Hoe slijp ik een mes?

Verschillende slijphoeken van de snede van een mes.
Verschillende slijphoeken van de snede van een mes.

Een mes kan op verschillende manieren onderhouden en geslepen worden. Iedere methode kent zijn eigen technieken en werkwijzen.

Slijpen met aanzetstaal

Maakt u gebruik van een aanzetstaal? En wilt u weten hoe u een mes het beste kunt slijpen met gebruik van een aanzetstaal? Bekijk dan de blog.
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-een-aanzetstaal/

Slijpen met wetsteen

Ook is het mogelijk om een mes te slijpen met een wetsteen. Hiervoor is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. In onderstaande blog leest u precies hoe dit moet.
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-een-wetsteen/

Slijpen met slijpmachine

De laatste mogelijkheid om een mes te slijpen is door gebruik te maken van een slijpmachine. Ook hiervoor zijn verschillende mogelijkheden door bijvoorbeeld een manuele of elektrische slijper te gebruiken. Hoe het mes geslepen moet worden, leest u in de blog.
https://www.e-messen.nl/blog/mes-slijpen-met-slijpmachine/