Een amuse wordt vaak als starter geserveerd, om de smaakpapillen te prikkelen. Met dit gerechtje gaat dat zeker lukken, met de vele smaken die erin verwerkt zijn.

Ingrediënten per 12 amuses:

Amuse van appel, zuurkool en wildzwijn

Amuse van appel, zuurkool en wildzwijn

- 4 plakjes bladerdeeg
- Boter
- 1/2 Goudreinet
- 50 gram zuurkool
- 1/2 flesje bier
- 100 gram wild zwijn rookworst
- 2 eetlepels vruchtenconfiture of jam

Benodigdheden:
- Bakblik voor 12 muffins/cupcakes
- Bakbonen/parels
- Oven

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in met wat boter. Snijd iedere plak bladerdeeg in vieren en leg in deze in het bakblik. Druk het lichtjes aan. Om er voor te zorgen dat het echte kuipjes worden gebruiken de bakbonen/parels als gewicht in iedere muffinvorm. De bladerdeeg afbakken in de oven volgens de beschrijving.
2. Verwarm de rookworst op in kokend water. (ongeveer 15 minuten)
3. Kook de zuurkool in het bier, gedurende 7 minuten. Giet daarna af en laat even afkoelen.
4. Schil de appel en snijd in dunne plakjes. Bak ze kort in een koekepan tot ze wat zachter zijn.
5. Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in 12 plakjes van gelijke dikte.
6. Vul de bladerbakjes met één plakje appel, een plukje zuurkool en een schijfje rookworst.
7. Garneer de hapjes met een halve theelepel confiture of jam.
8. Serveer de hapjes zolang ze nog warm/lauw zijn.

Variatietips:
- Gebruik deeg voor hartige taart in plaats van bladerdeeg
- Vervang de appel voor een peer, deze hoeft dan niet gebakken te worden.
- Kook de zuurkool in wijn in plaats van bier.
- Vervang de wildzwijnrookworst voor een normale rookworst.
- Vervang de confiture voor mosterd.