Waar moet u beginnen met het aanleggen van een eigen messenset? Welk mes heb ik nodig? Door een allround mes aan te schaffen kunt u direct met één mes diverse taken uitvoeren. Daarom is dit vaak ook het eerste mes dat iemand aanschaft. In deze blog leggen we uit welke messen er onder de allround messen vallen.

Welk mes heb ik nodig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst de vraag te stellen of u veelal kleine of grote taken uit gaat voeren in de keuken. Daarbij komt ook de vraag hoe comfortabel u zich voelt met een keukenmes. Hoe gemakkelijker u met een mes kunt voort bewegen, hoe groter het mes mag zijn. Op deze manier kunt u namelijk sneller de producten verwerken.

Koksmes

Het meest bekende mes in de keuken is natuurlijk het koksmes. Met een koksmes kunt u vrijwel alle taken in de keuken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van groente en vlees, het fijn hakken van diverse kruiden en pletten van bijvoorbeeld een knoflook. Of het nu grote of kleine klusjes zijn, voor het koksmes is niets te gek. Daarom is het koksmes altijd het eerste mes dat aangeschaft wordt. Door de bolle vorm van het lemmet, kunt u met het koksmes de punt van het mes op de snijplank laten liggen en op die manier een wiegende beweging maken. Op deze manier kunt u uw vingers tegen het lemmet aan laten rusten.

Klik hier voor alle koksmessen

Santokumes

Het bekende Japanse zusje van het koksmes is het santokumes. Op het eerste gezicht lijken deze messen enorm op elkaar. Het santokumes is dan ook voor dezelfde taken te gebruiken als een koksmes. Dus ook voor een santokumes is het snijden van vlees of vis, het snijden van groente en fruit, hakken van kruiden. Het santokumes is echter vaker voorzien van kuiltjes waardoor een tomaat minder aan het lemmet blijft plakken. Ook is de vorm van een santokumes iets anders. Hierdoor verandert de snijtechniek ook iets. Met dit mes maakt u een meer snijdende beweging van achter-boven naar beneden-voor.

Klik hier voor alle santokumessen

Officemes

Naast het koksmes is een officemes ook één van de messen die niet mag ontbreken in de keuken. Het officemes is geschikt voor al het kleine werk in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van kleine stukjes fruit of groente. Het officemes wordt ook wel een schilmes of groentemes genoemd. Het kleine lemmet van een officemes zorgt ervoor dat deze wendbaar is een daarom gemakkelijk de schil van een appel af kan nemen.

Klik hier voor alle officemessen

Broodmes

Het broodmes kenmerkt zich door de grove kartel onderaan het lemmet. Hierdoor is het bij uitstek geschikt om door een harde korst heen te snijden. Vanwege de naam is het natuurlijk logisch dat u met dit mes een brood kunt snijden, maar met een broodmes kunt u bijvoorbeeld ook de harde groenten zoals een pompoen of knolselderij snijden. Hoe langer het broodmes is, hoe mooiere plakken er gesneden kunnen worden. U hoeft hierdoor namelijk minder vaak op en neer te gaan in het brood.

Klik hier voor alle broodmessen

Universeel keukenmes

Met een universeel keukenmes kunt u groente en fruit snijden, maar kunt u bijvoorbeeld ook fruit schillen. Dit komt door het nog altijd korte lemmet. De lengte van het lemmet zit tussen het officemes en koksmes in. Een keukenmes is vaak ook voorzien van een kartel op het lemmet waardoor deze makkelijk hapt in de gladde huid van bijvoorbeeld een tomaat. Hierdoor blijft de smaak van het fruit of groente beter behouden en plet u deze niet compleet samen tijdens het snijden.

Klik hier voor alle universele keukenmessen

Andere keukenmessen

Bovenstaande categorieën zouden u het antwoord moeten geven op de vraag: 'welk mes heb ik nodig?'. Bent u toch op zoek naar een ander keukenmes? Bekijk dan eens onze blog over alle keukenmessen. Hierin leest u meer over de verschillende soorten keukenmessen.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kunt u ook altijd contact met onze klantenservice opnemen. U kunt ons bereiken op 0413-724991 of via de mail op info@e-messen.nl. Wij staan voor u klaar!