Het stijlvolle zakmes
Zakmessen bestaan in alle soorten en maten. Dit specifieke mes is erg speciaal in zijn soort. Door het unieke uiterlijk lijkt het alsof het uit een ander tijdperk komt. Schijn bedriegt, als u het mes vast heeft blijkt het compleet anders te zijn.

Buiten en binnenkant
Het handvat zorgt voor de unieke uitstraling. Door de combinatie van gehamerd RVS staal met gekleurd G10 glasvezel krijgt het zakmes een prehistorische look.

Dankzij het IKBS kogellagersysteem klapt het lemmet soepel en snel uit. Dit is een erg fijne eigenschap wanneer u het mes wilt gebruiken om snel te werken. Het mes is te openen door de vin op de achterzijde van het lemmet en een speciale groef in het lemmet. Dit zorgt dus voor twee methode om het mes te openen.

Wanneer het lemmet is uitgeklapt schiet het meteen op slot, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken dat hij of zij zich verwondt. Daarnaast vormt de vin aan de onderzijde van het lemmet direct een bescherming voor de vingers zodat hier niet in gesneden kan worden.

Zoals bij ieder zakmes natuurlijk uiterst belangrijk is, is het lemmet vlijmscherp. Het gebruik van het juiste staal, 8Cr13MoV staal, bereikt het lemmet een hardheid van 58-60 HRC. Dit garandeert een lange scherpte en veel gebruiksgemak. Daarnaast is het zakmes zowel verkrijgbaar in een gladde variant als een deels gekartelde variant beschikbaard. De gekartelde variant is te gebruiken om stugge materialen als touwen en lianen door te snijden.

Hoe te gebruiken?
Zoals het uiterlijk verklapt snijdt dit mes door materiaal alsof het een echte T-rex is. Alleen deze T-rex heeft alle gemakken van de 21e eeuw. Het belangrijke verschil is dat dit mes je niet met huid en haar verslind en dat jij de regie in handen hebt.

In het onderstaande filmpje wordt door de ontwerper Flavio Ikoma gedemonstreerd hoe u het mes het beste kan hanteren. Ook laat het zien dat dit mes ook nog 2 familieleden heeft. Dit zijn de Fossil 5470 en de Fossil 5460.

De ontwerper: Flavio Ikoma
Achter elk mes zit altijd een man of vrouw die zich volledig heeft ingezet om het beste mes te maken dat er kan zijn. In dit geval is het Flavio Ikoma, een Braziliaanse ontwerper die al heel zijn leven een passie heeft voor messen. Toen Flavio nog maar een kind was had hij al veel te maken met messen, vooral in de stijl van de Japanse zwaarden en messen. Als elk beginnend ontwerper begon hij simpel. Daarom waren zijn eerste zelfgemaakte messen van bamboe.

Toen hij volwassen begon te worden kwam hij terecht in de zaak van zijn vader waar hij opeens toegang had tot diverse nieuwe materialen en gereedschappen. Doordat zijn vader hem altijd steunde en nog steeds steunt heeft Flavio altijd doorgezet. Ruim 30 jaar geleden is hij een opleiding begonnen waardoor hij steeds meer leerde over metaalbewerking en 10 jaar later resulteerde dit in het maken van professionele messen voor de Braziliaanse markt. Weer 10 jaar later heeft hij met zijn mede collega’s het IKBS kogellagersysteem ontwikkeld. Dankzij dit mooie systeem zal het mes altijd en overal soepel en snel te gebruiken zijn. Hieronder is te zien hoe dit staaltje techniek schoongemaakt moet worden en tegelijkertijd kan u ook zien hoe het systeem is opgebouwd.

Na deze uitvinding is Flavio meer bekend geworden in de Verenigde Staten en staat nu bekend als een man die voor iedereen een mes op maat kan maken. Voor hem is het maken van messen niet alleen maar een hobby, het is meer een passie en obsessie geworden. Elke keer als hij een mes aan het maken is zorgt hij ervoor dat het perfect is zodat de klant altijd tevreden is en hij daarmee ook.