Net voor het eind van het jaar komt Diamant Sabatier met een primeur op de proppen: een damascus koksmes in zeer beperkte oplage.

Diamant Sabatier Damascus koksmes
Diamant Sabatier Damascus koksmes

Diamant Sabatier Damascus

Compleet nieuw voor Diamant Sabatier is het gebruik van damast staal. Het Franse merk heeft tot heden gefocust op traditionele Franse messen, met soms een uitstapje naar oosterse designs. Voor het eerst hebben ze een koksmes ontwikkeld met een lemmet van damascus staal, met maar liefst 67 lagen.

Damaststaal

De term damast of damascus-staal refereert niet naar de herkomst (de stad Damascus), maar naar de samenstelling van het staal. Damast staal kenmerkt zich door de nerf structuur die zichtbaar is in het staal. Dit wordt verkregen door verschillende legeringen (soorten staal) op elkaar te smeden. Vervolgens worden deze twee lagen dubbel gevouwen en opnieuw gesmeed. Dit proces wordt herhaald tot het gewenst aantal lagen bereikt is. Na het smeden wordt het lemmet met een chemische stof behandeld, waardoor de lagen zichtbaar worden. De vervorming van de twee metalen is nooit hetzelfde, ieder mes is hierdoor dus ook uniek.

Diamant Sabatier Damascus koksmes
Diamant Sabatier Damascus koksmes
 

 

 

Damascus koksmes

Het koksmes heeft een totale lengte van 20 cm en daarmee een alleskunner in de keuken. Kruiden hakken, portioneren van groente of aardappel, hakken van noten, maar ook het zwaardere werk als het sneden van pompoen of knolselderij is geen probleem. Door het brede lemmet is een wiegbeweging mogelijk en kunnen technieken als ciseleren, julienne, brunoise of chinoise prima met dit mes gedaan worden.

Luxe afwerking

Een mes is niet compleet zonder handvat. Voor dit mes is gekozen voor een walnoot handvat. Het mooie donkere hout geeft een luxe afwerking. Het mes wordt geleverd in een luxe geschenkdoos, cadeau geven is dus geen probleem.

 

Limited edition

De damast koksmessen zijn one of a kind en gelimiteerd. In totaal zijn er 150 stuks geproduceerd. Ieder mes is voorzien van een nummering, zodat te zie welk exemplaar u heeft.