Een magneetstrip is uitermate geschikt om uw messen veilig op te bergen. Messenmagneten zijn er daarbij in vele soorten en maten, maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een magneetstrip? In deze blog zullen wij deze met u delen.

Voordelen

Het gebruik van een messenmagneet heeft uiteraard zijn voordelen. Om het voor u inzichtelijk te maken wat de precieze voordelen zijn van een messenmagneet worden deze hieronder opgesomd:

Uw messen blijven langer scherp

Om direct met het belangrijkste voordeel van een magneetstrip te beginnen: uw messen blijven langer scherp. In de keukenla stoten de messen tegen elkaar aan waardoor deze bot worden. Zolang de snijkant niet in aanraking komt met andere messen of materialen is er niets aan de hand. Echter, zodra een mes 'botst' met iets anders, wordt deze vrij snel bot. De meest voorkomende manier dat een mes bot wordt is dan ook de manier hoe het opgeborgen wordt. Sterker nog: het opbergen van uw messen in de keukenla is de slechtste manier van opbergen.

U pakt nooit meer het verkeerde mes

Aangezien uw mes aan de messenmagneet hangt, kunt u ook niet het verkeerde mes pakken. U maakt het waarschijnlijk zelf vaak zat mee. Wanneer u uw keukenmes probeert te pakken uit de la of het messenblok, pakt u vaak het verkeerde mes. Na tientallen keren gaat dit u irriteren. Met de messenmagneet zal dit niet meer gebeuren aangezien u de messen altijd ziet. Bijkomend voordeel is ook dat u meer ruimte hebt in uw lades en op uw aanrecht.

Speciale designs

Er zijn niet alleen maar recht toe, recht aan modellen van een magneetstrip. Uiteraard zijn er ook speciale designs zodat de magneetstrip bij het interieur past. Een bamboe magneetstrip is hier een goed voorbeeld van. Door het mooie bamboe design geeft dit een prachtig gezicht in uw keuken. Daarbij zit de magneet van deze strips achter het hout. Hierdoor maakt het mes enkel contact met het hout waardoor er geen beschadigingen optreden en de messen dus langer scherp blijven.

Hygiëne

Het gebruik van een magneetstrip is daarnaast ook een stuk hygiënischer dan bijvoorbeeld een messenblok. Een messenblok is namelijk moeilijk schoon te maken in tegenstelling tot een magneetstrip. Met het gebruik van een doekje is de messenmagneet in één handomdraai schoon te maken.

Toon uw messen!

Het belangrijkste voordeel van een messenmagneet ten slotte is uiteraard dat u uw verzameling messen kunt tonen aan iedereen die in uw keuken komt. Een magneetstrip toont uw keukenmessen in volle glorie. Hierdoor kunt u als trotse eigenaar zelf uw messen altijd direct zien, maar ook uw gasten. En zeg nou zelf wie wil dat nu niet?

 1. Homeij Ophangmagneet 30 cm
  Homeij Ophangmagneet 30 cm
  Zwarte magneetstrip van 30 cm
  € 13,95 Incl. BTW

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen aan (bepaalde) magneetstrips. Om ook deze met u te delen, worden de nadelen hieronder opgesomd.

IJzeren magneet

Sommige magneetstrips hebben één of twee ijzeren magneten horizontaal over de strip lopen. Het nadeel van deze magneetstrips is dat het mes kan beschadigen wanneer deze met de snede hier tegenaan stoot. Dit kan echter voorkomen worden door goed met het mes om te gaan. Hierover komen wij later in deze blog nog op terug. Een dergelijke magneetstrip heeft echter ook een groot voordeel. Vaak is zo'n messenmagneet namelijk extra sterk. Een goed voorbeeld hiervan is de Pintinox Professional Messenmagneet 45 cm.

Meerdere kleine magneten in een strip

Een ander groot nadeel is wanneer een magneetstrip meerdere kleine magneetjes in de strip heeft zitten. Hierdoor is de magneetstrip geschikt voor een bepaald aantal messen en kan het niet meer messen dragen dan dat aantal. Bestaat uw set uit veel kleine messen, dan is een magneetstrip met lange, horizontale strips praktischer, aangezien u niet gebonden bent aan het aantal verwerkte magneten.

Zware messen

Over het algemeen is een magneetstrip niet bedoeld voor zware messen, omdat deze er langzaam af kunnen schuiven. Vallende messen is uiteraard een situatie die voorkomen moet worden. Naast dat het gevaarlijk is, kan een punt afbreken van het gevallen mes en wordt het bot. Zoals eerder gezegd zijn er echter wel messenmagneten die zware messen kunnen tillen. Een sterk voorbeeld hiervan is de Pintinox Professional Messenmagneet 45 cm. Deze magneetstrip kan zwaardere messen als een hakbijl van 700 gram moeiteloos dragen. Wilt u zeker zijn dat de messen niet vallen, plaats ze dan met het heft omhoog. Zo blijft het mes altijd hangen tegen de magneetstrip en kan het niet vallen.

 1. Pintinox Professional Messenmagneet 45 cm
  Pintinox Professional Messenmagneet 45 cm

  De Pintinox Professional messenmagneet 45 cm is de betaalbare magneetstrip van Pintinox. De Professional lijn is gemaakt van gesmeed AISI 420 staal. Ideaal voor de professionele chefkok en de hobby-kok. Op de messenmagneet kunt u ongeveer 7 (koks)messen kwijt.

  € 21,95 Incl. BTW

Tip

Tot slot willen we u graag, zoals eerder in deze blog beloofd, een tip meegeven hoe u uw mes het beste op de magneetstrip kunt plaatsen en er vanaf kunt halen. Om uw mes op de magneet te kunnen plaatsen, houdt u eerst de rug van het mes tegen de magneet. Vervolgens draait u naar de snijkant van het mes en laat u het mes langzaam naar de magneetstrip trekken. Wanneer u het mes van de messenmagneet af wilt halen, gebeurt dit precies andersom. Eerst draait u de snijkant van het mes weg waardoor de rug van het mes tegen de magneetstrip aan komt. Daarna haalt u het mes van de magneet.

Zoals u kunt zien zijn er dus meer voordelen dan nadelen aan een messenmagneet. Bekijk daarom snel ons assortiment messenmagneten zodat ook u kunt profiteren van de voordelen.

Messenmagneten