We krijgen vaak de vraag wat nu eigenlijk een molenmesje is. Het molenmes is hét schilmes dat in iedere keukenla zou moeten liggen. Het mes is een typisch aardappelschilmes dat oma vroeger zeker in de la had liggen en misschien nog steeds wel in haar keuken te vinden is.
Molenmes
Maar hoe komt dit mes aan de naam Molenmes? Het Molenmesje is, hoe kan het ook anders, voorzien van een logo waarin een windmolen is afgebeeld. Door dit iconische beeldmerk wordt het schilmes ook wel Molenmes genoemd. Dit bekende logo wordt er, na het stansen van het staal, direct op gezet. Hiermee is dit de eerste bewerking van het lemmet.
De Molenmesjes worden in de fabriek van Robert Herder geproduceerd. De fabriek is gevestigd in Solingen. Bij het noemen van deze plaatsnaam gaat bij velen al een belletje rinkelen. Solingen staat namelijk bekend om de metaalindustrie en dan met name om het produceren van messen en scharen.
Het Molenmes is heel dun. Met dit mes kunt u gemakkelijk tomaten in hele dunne plakjes snijden, zonder dat de inhoud van de tomaat eruit loopt.
Ook ligt het erg goed in de hand. Het mes bestaat al erg lang, maar is eigenlijk qua vorm onveranderd gebleven.
Uitvoeringen
Het Molenmes van Robert Herder is in verschillende uitvoeringen leverbaar. Zo is het mes er in een roestvaststaal variant en in een carbon variant. Maar ook zijn de Molenmessen in het rood, in het zwart of een groot Molenmes verkrijgbaar.
Carbon
Het carbon mes heeft als groot voordeel dat het staal extra sterk is. Hierdoor wordt het mes veel minder snel bot en zal deze ook niet zo snel vervormen. Het mes wordt daarom vaak zelfslijpend genoemd, omdat het mes dus heel lang scherp blijft.
Maar ieder voordeel heeft natuurlijk ook een nadeel. Doordat het mes van carbon staal is gemaakt, is deze niet roestvrij. Het Molenmes mag dus zeker niet in de vaatwasser, maar kunt u het beste afwassen met een sponsje en lauw warm water. Na het afspoelen dient het mes direct droog gemaakt te worden. Wanneer u dit niet doet, zal het mes snel gaan roesten.
Mocht het Molenmes nu toch een beetje gaan verkleuren of roesten, dan kunt u op een hele voorzichtige manier proberen met een schuursponsje dit eraf te halen.
RVS
Er is natuurlijk ook een RVS Molenmes. Het grote voordeel laat zich raden. Dit mes is namelijk roestvast, ook wel roestvrij genoemd in de volksmond. Nog altijd kunt u dit mesje het beste niet in de vaatwasser doen, omdat het mes in de vaatwasser aan allerlei zuren bloot komt te staan. Het advies is nog steeds om het mesje af te doen met lauw warm water.
Het nadeel van dit RVS mesje is dat het Molenmes sneller bot wordt dan bijvoorbeeld een carbon mes. U zult het RVS mes dus nog beter moeten onderhouden dan het carbon mes.
Onderhoud
Onderhoud van het Molenmes, en natuurlijk voor alle messen in het algemeen, is erg belangrijk. Maar hoe moet ik een Molenmes slijpen? Dat leggen we natuurlijk graag aan u uit. Bekijk daarvoor onderstaande blog:
https://www.e-messen.nl/blog/onderhoud-van-mijn-molenmes/
Molenmes kopen?
Bent u na het lezen van deze blog ook zo nieuwsgierig geworden naar de kwaliteit van de Molenmessen en de magie die rondom het mes hangt? Bekijk dan snel onderstaande productpagina's.
|
|