Een mes is na aankoop natuurlijk altijd hartstikke scherp. Maar hoe kan ik blijven genieten van een scherp mes. En specifieker; hoe kan ik blijven genieten van een scherp Molenmes? In deze blog leggen we u graag uit hoe u uw Molenmes onderhoud.
Onderhoud
Wellicht is het bij u bekend, maar niet alle Molenmessen zijn gemaakt van RVS staal. Dus dat betekent dat het mes snel verkleurt, zeker wanneer u het schilmes bijvoorbeeld heeft gebruikt bij een zuur soort fruit.
Het is daarom van belang dat u vrijwel direct na het gebruik van het mes, het mes afwast met een klein druppeltje afwasmiddel, lauw warm water en een sponsje. Nadat u het mesje hebt afgewassen, is het ook erg belangrijk om het Molenmes goed af te drogen.
Laat het niet een aantal uur liggen want dan weet u bijna zeker dat het mes kan verkleuren. Mocht het toch gebeuren dat uw mes verkleurt, probeer het dan voorzichtig op te poetsen met een schuursponsje.
Wanneer u het lemmet en het handvat regelmatig een beetje behandeld met een druppeltje olie weer u zeker dat uw Molenmes zijn naam waar blijft maken. Hiervoor kunt u verschillende oliën gebruiken zoals bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie.
Mes slijpen
Het aardappelschilmesje is er in twee verschillende uitvoeringen; RVS en carbon. Het carbon Molenmes zal langer scherp blijven en hoeft daardoor minder vaak geslepen te worden dan het RVS Molenmes. Het schilmes kan op verschillende manier geslepen worden. Het beste is om dit, net zoals in de fabriek, met de hand te doen. Dit geeft immers het mooiste resultaat.
Om het Molenmesje te slijpen kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een fijne slijpsteen. Met een fijne slijpsteen werkt u het Molenmes weer netjes bij. Wanneer u al een hele tijd niets meer hebt gedaan aan het Molenmes of hij is gewoon behoorlijk bot geworden, dan kunt u beter beginnen met een grove slijpsteen. Daarna kunt u alsnog met een fijne slijpsteen het mes netjes afwerken. In onze blog hoe een mes te slijpen met een wetsteen leest u precies hoe u dit moet doen.
Een andere mogelijkheid is om een keramisch of diamanten aanzetstaal te gebruiken. Dit is een moeilijkere manier van slijpen, omdat u het aanzetstaal goed vast moet houden en daarna het Molenmes in de juiste hoek langs het aanzetstaal moet halen. Deze manier van slijpen is dus voor de wat doorgewinterde koks. Bekijk onze blog waarin we uitleggen hoe u een mes slijpt met een aanzetstaal. Ook voor het aanzetstaal geldt dat u het beste een fijne korrel kunt gebruiken, tenzij het Molenmes erg bot is.
Vaatwasser
Zoals voor ieder mes geldt, geldt het ook voor het Molenmes: doe een mes nóóit in de vaatwasser. Naast het feit dat een vaatwastablet agressieve reinigingsmiddelen kunnen bevatten, is ook het handvat vaak niet blij met de hitte en vochtigheid van de vaatwasser. Ook is het zo dat de scherpte van het mes niet ten goede komt wanneer u het in het bestekmandje steekt.
Vragen?
Wanneer u er niet uitkomt of wanneer u nog vragen hebben, schroom niet en neem gerust contact met ons op! We zijn te bereiken via de mail op info@e-messen.nl of telefonisch op 085 060 1134.
Molenmes
Altijd al willen weten wat een Molenmes is? We hebben voor u een blog geschreven waarin precies wordt uitgelegd wat een Molenmes is:
https://www.e-messen.nl/blog/een-molenmes-wat-is-dat