Hoe kiest u een mes uit? Het aanbod is tegenwoordig groot. Daardoor wordt het juiste mes uitzoeken steeds lastiger. De onderstaande handleiding zal u in ieder geval voor een deel in de goede weg leiden. Door een antwoord te geven op de vragen kunt u het juiste mes kiezen.

Functie:
De eerste vraag die u zich moet afvragen is wat u wilt gaan snijden, waarvoor u het mes gaat gebruiken dus. Zo kunt u de juiste vorm en het juiste formaat mes kiezen. Een koksmes wordt volledig anders gebruikt dan bijvoorbeeld een uitbeenmes. Om vrijwel alle klusjes in de keuken te kunnen doen is een koksmes, een officemes of schilmes en een broodmes nodig.

Comfort:
Het handvat maakt veel verschil. Hoe ligt het mes in de hand, hier komt u alleen achter door het heft in eigen hand te nemen. Een schilmesje moet losjes in de handpalm liggen, terwijl een koksmes stevig vast gepakt moet worden als een hamer. Kiest u een te klein handvat, of juist te groot, dan zult u uw mes altijd krampachtig vasthouden. Dit komt de snijprestaties niet ten goede.

Onderhoud:
Wat vindt u belangrijk? Dat het mes lang scherp is of dat het in de vaatwasser kan? Soortgelijke vragen zult u uw zelf moeten stellen. Neem bijvoorbeeld het molenmesje. Dit schilmesje blijft super lang scherp, maar is gemaakt van koolstofstaal. Hierdoor moet het direct na gebruik gespoeld en zorgvuldig afgedroogd worden. Niet iedereen vindt dit fijn. Let hier dus op bij uw keuze.

Sommige merken beweren dat hun messen vaatwasser bestendig zijn. Wij raden dit echter altijd af. De chemicaliën en zouten die in de vaatwastabletten zitten zijn vrij agressief en kunnen in het staal van het mes gaan bijten. Daarnaast is de kans dat de snede andere metalen voorwerpen raad aanzienlijk, hierdoor wordt u mes bot. Kortom, met een doekje afdoen in warm water met een mild sopje is meer dan voldoende. Daarna zorgvuldig droogmaken en goed opbergen.

Slijpwijze:
Zoek u een mes wat aan twee zijde geslepen is of juist een enkelzijdig geslepen mes? De slijphoek is ook belangrijk. Japanse messen hebben doorgaans een kleinere hoek dan Westerse messen. Hierdoor zijn deze messen scherper. Dit kan bereikt worden doordat het staal wat gebruikt wordt harder is. Bepaalde specifieke messen zijn enkelzijdig geslepen. Bijvoorbeeld een deba of sashimimes. Door deze slijpwijze is het mogelijk om zeer dunnen plakjes te snijden, de sashimi. Een normaal keukenmes is dubbelzijdig geslepen.

Verschillende slijphoeken van de snede van een mes.
Verschillende slijphoeken van de snede van een mes.

Bevestiging:
Het is belangrijk te kijken op welke wijze het handvat vastgemaakt is aan het lemmet. Dit kan op verschillende manieren:

- Houten of kunststof schalen met klinknagels

- Volledig RVS met gelast handvat

- Aangegoten handvat

- Houten handvat met spie (klassiek Japanse messen)

Het aangelaste handvat en het gegoten handvat hebben het voordeel dat er nauwelijks kiertjes zijn waar voedselresten achter kunnen blijven zitten. Dit werkt veel hygiënischer.

Verschillende soorten handvatten.
Verschillende soorten handvatten.

Uiterlijk:
Het oog wil natuurlijk ook wat. Daarom zijn de looks van een mes niet onbelangrijk. Het is dan wel een gereedschap, maar ook dat mag er wezen. Lijkt een mes u op het eerste gezicht fijn en vindt u het mooi, dan hoeft dit absoluut geen verkeerde keuze te zijn.

Prijs:
Goedkoop is duurkoop, dit gezegde is er niet voor niets. Een te goedkoop mes is vaak al bot voor het gebruikt is. Daarna is het ook niet meer scherp te krijgen, hier is het gebruikte staal simpelweg niet voor geschikt. Het duurste mes is niet altijd het beste, maar het goedkoopste is vaak wel het slechtste.

De selectie tussen “goed” en “slecht” hebben wij voor u al gemaakt. In onze webshop vindt u alleen messen die met plezier gebruikt worden, met een prijs die daar bij hoort. Er is weldegelijk kwaliteitsverschil in ons assortiment, dit is dan ook terug te zien aan de prijs. Een echt goed mes kiezen is lastig, wij kunnen u hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op of breng een bezoek aan onze winkel.