Een goed koksmes is voor iedere (hobby)kok onmisbaar. Het is de alleskunner in de keuken. Iedere zichzelf respecterende kok zorgt voor een scherp en fijn koksmes. Of het nu gebruikt wordt voor het snijden van vlees, hakken van kruiden, verdelen van kip, etc, etc, het koksmes kan alles.

Niet voor niets is in vrijwel iedere messenset een koksmes, ook wel chefmes genoemd, opgenomen. Samen met het officemes en een broodmes vormt het namelijk de essentiële onderdelen voor een goede messenset.

Kenmerken van een koksmes

Het koksmes is het meest bekende mes en iedereen die aan een mes denkt, zal de vorm van dit mes in gedachte nemen. Een lang en breed lemmet, waar een stevig heft aan zit. Het lemmet loopt convex naar een middenpunt. Deze vorm maakt het mogelijk om een wiegende beweging te maken, wat belangrijk is om snel en precies te kunnen snijden.

De lengte van het lemmet varieert tussen 15 cm en 35 cm. De populairste lengte is 20 cm.

De meeste chefmessen zijn op een hoek van 22° geslepen. Dit is kenmerkend voor Westerse messen. Door deze slijphoek is de snede bestand tegen wat zwaarder werk, bijvoorbeeld hakwerk. Japanse messen zijn op een kleinere hoek geslepen, waardoor ze scherper zijn, maar wel wat kwetsbaarder. Door een hardere staalsoort is het mogelijk om deze slijphoek aan te houden.

Een alternatief voor dit mes is de santoku. Dit is een ietwat Japans gevormd mes, met een iets andere vorm. De snede is namelijk wat rechter.

Een koksmes gebruiken

Het chefmes is dus een all-round mes, geschikt voor vele werkjes in de keuken. Het lemmet is lang, zodat er makkelijk een flinke bos verse kruiden mee gehakt kan worden. Het mes is ook geschikt om mooie gelijkmatig plakjes te snijden van een komkommer of andere groente.

Met een beetje handigheid en oefening is een julienne (dunne, lange reepjes) snijden van een wortel geen enkel probleem. Het in blokjes verdelen van een mooi stukje vlees behoort ook tot de mogelijkheden.

Het lemmet is breed en dik genoeg om een knoflookteen te pletten: leg één teen op de snijplank. Plaats je mes horizontaal op de teen en druk, met matige kracht, op het lemmet. Als het goed is is je knoflookteen geplet en kun je het velletje makkelijk verwijderen.