Conventioneel messenblok van hout.

Conventioneel messenblok van hout.

Een messenblok is een goede en handige manier om verschillende messen goed op te bergen en toch binnen handbereik te houden. Er zijn legio keuzes wanneer je een blok gaat uitzoeken. Verschillende kleuren, materialen, afmetingen en vormen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog alternatieven als een magneet of foedraal, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing. Om er zeker van te zijn, dat je een goede keuze hebt gemaakt zal ik uitleggen wat belangrijk is en waar je op moeten letten.

Materiaal: hout of kunststof

De meeste blokken zijn gemaakt van hout. Een goed alternatief is kunststof of een combinatie van beide. Het is vrij logisch waarom déze materialen gekozen worden. De essentie van een messenblok is namelijk, dat de messen goed beschermd worden tegen beschadigingen en dat de scherpe snede dusdanig afgeschermd is, dat verwondingen niet mogelijk zijn. Vooral het eerste is belangrijk.

Ladeblok met messen.

Ladeblok met messen.

Wanneer een messenblok gemaakt wordt van hard staal zullen de messen in no-time bot zijn. Tijdens het uithalen en terugsteken van de messen raak je hoe dan ook het messenblok aan. Als het blok dan harder is dan je mes, zal je mes bot worden. Hout en kunststof zijn relatief zachte materialen. Hierdoor zal je mes scherp blijven, ook al gebruik je het dagelijks honderden keren.

Het klopt, dat er merken zijn die stalen blokken maken, bijvoorbeeld Global. De sleuven, waar het mes in hangt zijn echter voorzien van een kunststof sleeve. Hierdoor komt het mes toch in aanraking met een zachter materiaal. Bij dergelijke blokken is het wel goed opletten, dat de punt van het mes niet per ongeluk naast de sleuf komt en dus het staal raakt.

Magnetisch of niet

Magnetisch messenblok.

Magnetisch messenblok.

De conventionele blokken maken gebruik van sleuven waarin een mes hangt. Er zijn tegenwoordig ook messenblokken waarin een magneet verwerkt is. Wij noemen dit een messenplank, aangezien het een plank is waartegen de messen geplakt worden. Deze blokken combineren het voordeel van een magneetstrip en de looks van een messenblok. De messen zijn namelijk altijd binnen handbereik en het is te zien waar welk mes zich bevindt. Daarnaast mogen mooie messen gezien worden. Met een messenplank op je aanrecht kun je er niet om heen.

Verschillende vormen

Er zijn veel verschillende vormen te vinden in messenblokken. Iedere vorm heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder een opsomming van de verschillende blokken, die wij aanbieden en hun eigenschappen.

Stalen messenblok van Global.

Stalen messenblok van Global.

Conventioneel blok met sleuven
- Messen zijn veilig opgeborgen
- Geen kans op verwondingen
- Een mooi blok, kan een sieraad zijn voor uw keuken
- Meerdere messen kunnen opgeborgen worden
- De hoogte van de sleuven bepalen welke messen passen
- Het blok is vaak moeilijk schoon te maken

Magnetisch messenblok of messenplank
- Messen in het zicht
- Verschillende soorten messen zijn goed zichtbaar, dus nooit meer de verkeerde pakken
- Makkelijk schoon te maken
- Vaak is er een beperkte ruimte voor de messen

Blok met staafjes/sprieten vulling

Blok met kunststof sprieten.

Blok met kunststof sprieten.

- Niet gebonden aan een maximale hoogte/breedte van het lemmet
- Demontabel, dus goed schoon te maken
- Geen individuele sleuven, dus messen kunnen elkaar raken

Ladeblok
- Messen uit het zicht
- Door de vorm van het blok zijn de messen toegankelijk, maar toch veilig opgeborgen
- Soms grote capaciteit
- Makkelijk schoon te blazen

Met deze informatie hoop ik, dat het maken van een keuze wat makkelijker is. Bekijk hier onze messenblokken en bij vragen, neem contact met ons op.