De Japanse messen zijn de laatste jaren populairder dan ooit. Waarschijnlijk zijn de zeer goede snijeigenschappen en het uiterlijk van de authentieke messen de oorzaak.
Een Japanner zal nooit kiezen voor een goedkoop product waarvan de kwaliteit slecht is. Liever betaalt men meer voor een product van hoge kwaliteit. Zo gaat het in de zakenwereld ook: de kwaliteit gaat voor, geld verdienen staat op twee. De sushi is een mooi voorbeeld van dit streven van Japanners. De gebruikte vis moet vers zijn en van goede kwaliteit, anders is het resultaat niet naar wens.
Deze eeuwenoude drang om alles te verbeteren en het hoogst haalbare te krijgen is ook terug te zien in de keukenmessen. Met uiterste perfectie worden verschillende messen gemaakt. Net als Duitsland en Frankrijk kent Japan ook zijn regio's, waar van oudsher messen en zwaarden worden gemaakt.
Seki en Sakai
Seki en Sakai zijn de belangrijkste steden, waar nu nog in groten getale messen gemaakt worden. Door heel Japan zijn er nog veel individuele smeden, welke nog op ambachtelijke wijze messen maken. De regio Seki is van oudsher bekend om de kwaliteit van hun Samoerai zwaarden. Eeuwenlang werden er door 300 smeden Samoerai zwaarden gesmeed voor het bewapenen van de samoeraiklasse.
Nadat de Samoerai verdwenen waren zijn veel smeden overgestapt naar de productie van keukenmessen.
Japans messenstaal
Het staal, dat de Japanse smeden gebruiken, is alles bepalend voor de uiteindelijke scherpte van het mes. Veelal wordt er gebruik gemaakt van een legering met een hoog koolstofgehalte. Hierdoor wordt het mes extra hard en behoudt het zijn scherpte langer. Er worden verschillende legeringen gebruikt, afhankelijk van de smeedmethode.
Honyaki
Honyaki messen worden gesmeed van één stuk extreem hard stuk staal. Voor deze zeer speciale messen wordt onder andere blue-paper steel of white-paper steel gebruikt. Door dezelfde processen te doorlopen als bij de traditionele katana wordt het mes hard gemaakt. Dit resulteert in een lemmet, dat van alle Japanse messen het langst scherp blijft . Omdat er veel kennis en kunde nodig is voor het bewerken van de messen zijn ze erg speciaal.
Kasumi
Kasumi gesmede messen worden gemaakt van twee lagen staal. Vaak wordt deze smeedmethode alleen gebruikt bij eenzijdig geslepen messen. Een harde staalsoort wordt gebruikt voor het vormen van de snede en hierop wordt een zachtere laag gesmeed. Deze vormt het "vlees" van het mes. Het voordeel hiervan is, dat de snede extreem hard is, terwijl het mes toch goed te slijpen is, doordat een groot deel van het mes bestaat uit zachter staal.
San Mai
San Mai messen worden gesmeed door een kern van hard staal aan weerszijden te beleggen met zachter staal. Het zachte staal heeft dan een roestwerende functie en zorgt ervoor dat het mes minder bros is. Een voorbeeld hiervan uit ons assortiment zijn de messen van Tojiro Japan Zen. Deze messen hebben een kern van hard staal met een zachte laag aan beide zijden.
Damast
Damast staal wordt gemaakt door twee verschillende soorten staal op elkaar te smeden en vervolgens te vouwen. Door deze stappen vaak te herhalen ontstaat er een lemmet, dat opgebouwd is uit dunne laagjes staal. Door een speciale behandeling met zuur en chemicaliën krijgen de twee staalsoorten een verschillende kleur en ontstaat er een nerftekening. Dit wordt damaststaal of een damascusmes genoemd.