Veel kinderen vinden het leuk om te helpen bij van alles en nog wat. Het is dan ook niet vreemd dat er kinderen zijn, die graag in de keuken staan. In de keuken kunnen kinderen ontzettend veel leren, dus extra stimuleren is niet verkeerd. Fabrikanten van verschillende messen merken zijn de laatste jaren speciale kindermessen gaan maken, zodat de kinderen veilig mee kunnen helpen met hun ouders in de keuken.

Veilig? Ja: veilig! Ik ben van mening dat een vlijmscherp mes veiliger is dan een mes dat bot is en dat een komkommer snijden met een tafelmes niet de juiste manier is om kinderen iets aan te leren. Wanneer je goed oplet en op de juiste manier snijdt, hoef je namelijk geen druk te zetten en kun je jezelf niet verwonden. In dit artikel zal ik een aantal tips geven over hoe je kinderen het juiste mes te kiezen en hoe ze hiermee om moeten gaan.

Een goed en veilig kindermes

Kindermessenset

Homey's kindermessenset met 5 recepten

Het is niet zomaar dat er steeds meer messen voor kinderen op de markt komen: het is belangrijk om een 'passend' mes voor kinderen te gebruiken. Een handvat moet immers goed in de hand passen en ook stevig vastgehouden kunnen worden. Het handvat van een kindermes is kleiner en dunner en daardoor stevig vast te houden. Het kinderkoksmes Le Petit Chef van het merk Opinel heeft een ring voor de wijsvinger, waardoor het onmogelijk is dat het mes uit de hand glipt. Behalve zo'n handvat hebben de kinderkoksmessen geen spitse, maar een afgeronde punt. Hierdoor kun je niet per ongeluk jezelf aan het mes prikken.

Een scherp mes is veiliger dan een bot mes

Als je mij vraagt wat veiliger is, dan zeg ik zonder er bij na te denken: scherp. Waarom? Een scherp mes snijdt zelf en heeft geen druk of kracht nodig. Bij een bot mes ga je al snel zagen en hard duwen of erger: een combinatie van deze twee. Wanneer je kracht zet en flink zaagt, is er natuurlijk veel kans om uit te schieten en jezelf te verwonden. Een bot mes veroorzaakt dan waarschijnlijk meer schade en ellende dan wanneer je rustig, met beleid en zonder kracht moeiteloos door harde producten snijdt. Mocht je jezelf dan snijden, dan zal het niet meer zijn dan een klein sneetje, wat vaak zonder litteken heelt.

Maak duidelijke afspraken met kinderen

Wanneer een kind een scherp mes mag gaan gebruiken, is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Wat wel en wat niet mag, is natuurlijk aan de ouders. Om ouders te helpen wat ze met hun kinderen kunnen afspreken, geef ik hier een paar aandachtspunten:

Kerst 3 delige set

Le Petit Chef 3 delig

- Niet lopen met een mes
- Niet snijdende hand in de juiste houding, zodat de vingertoppen naar binnen gevouwen zijn.
- Snijd altijd op een stabiele snijplank
- Alleen bezig zijn met snijden, niet laten afleiden
- Blijf als ouder altijd in de buurt
- Begin met het snijden van gemakkelijke dingen, zoals komkommers of appels.
- Snijd als ouder ronde dingen eerst door midden, zodat het stevig blijft liggen.
- Gebruik een vingerbeschermer

Dit zijn enkele voorbeelden van regels die je toe kunt passen om eventuele ongelukken te voorkomen. Het belangrijkste is en blijft: de aandacht erbij te houden!

Captain Cook, Robert Herder en Le Petit Chef

Wij hebben drie merken kindermessen in ons assortiment: Homey's, Opinel Le Petit Chef en Robert Herder kindermessen. Alle messen zijn speciaal voor kinderen gemaakt.

Kindermessen uit de serie Homey's  worden geleverd met een leuk starterspakket voor de kinderen. De set bestaat naast het koksmes uit een snijplankje, een handschoen voor de veiligheid en een aantal leuke recepten met verschillende moeilijkheidgraden. Zo kan jouw kind niet alleen gezellig meehelpen, maar ook nog eens zijn eigen maaltijd bereiden met de heerlijke recepten.

Opinel Le Petit Chef heeft een veiligheidsring aan het heft, zodat het mes altijd stevig in de hand blijft. Er is maar één type mes leverbaar. Wél is er van Le Petit Chef een dunschiller en bijbehorende vingerbeschermer verkrijgbaar. Het koksmes wordt altijd geleverd met deze vingerbeschermer, zodat de vingers van de niet-snijdende hand goed beschermd zijn.

De kindermessen van Robert Herder zijn echte kwaliteitsmessen. De eeuwenoude techniek wordt ook bij dit mes toegepast, wat resulteert in een dun, maar vlijmscherp kindermes. Het beukenhouten heft is speciaal gemaakt voor kinderen. Robert Herder heeft twee formaten gemaakt: één voor de wat jongere kinderen en één voor wat oudere kinderen.

Meer informatie over kindermessen

Mocht u vragen hebben, mail of bel gerust met onze klantenservice: info@e-messen.nl of 0413-724991

Wilt u een kindermes kopen?  Bekijk dan ons assortiment aan kindermessen. Hier vindt u diverse kinderkoksmessen, kinderkoksmessen en messensets.

 1. Opinel Kindermessenset Le Petit Chef
  Opinel Kindermessenset Le Petit Chef 3 delig

  Kindermessenset van Opinel. Bestaande uit een kinderkoksmes, dunschiller en vingerbeschermer. Extra veilig door goede handgrepen en afgeronde punt. Kleur rood

  Regular Price € 39,00 Special Price € 36,95 Incl. BTW

 1. Opinel Le Petite Chef mes + beschermer
  Opinel Le Petit Chef mes + beschermer 2 delig
  Kindermes met mesbeschermer
  € 29,50 Incl. BTW


 1. Robert Herder Kinderkoksmes Kleine kok
  Robert Herder Kinderkoksmes Kleine kok 9.5 cm
  Kinderkoksmes met de kwaliteit van een echt Robert Herder Molenmes.
  € 59,95 Incl. BTW