Een santokumes en een koksmes. Ze lijken ontzettend veel op elkaar. De vraag die dan ook vaak aan ons gesteld wordt is: 'Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een koksmes en een santokumes?'. In deze blog gaan wij het verschil aan u uitleggen.

Koksmes

Allereerst het koksmes. Het koksmes heeft een lengte van 15 tot 35 centimeter. De meest gebruikte / ideale lengte is echter het 20 centimeter koksmes. Het koksmes heeft een lemmet dat over het algemeen 4 tot 5 centimeter hoog is. Dit lemmet kenmerkt zich door de spitsere vorm.

Met het koksmes kunt u onder andere vlees en groente snijden, maar ook kruiden fijnsnijden of bijvoorbeeld een knoflook pellen door met de zijkant van het lemmet de knoflook te pletten.

De meest gebruikte snijtechniek bij een koksmes is de manier waarop de punt van het koksmes op de snijplank blijft liggen. Dit komt door de vorm van het koksmes. Vervolgens haalt u enkel de achterkant van het mes naar boven en schuift u het te snijden product onder het mes. Doordat u bij deze snijtechniek uw vingers tegen het lemmet aan kan houden is deze veiliger dan het santokumes.

Het koksmes is een absolute must-have in de keuken. Het koksmes vormt de basis van iedere koks uitrusting en is vaak het eerste mes van uw messenset. Als hobby of professioneel, een koksmes hebt u altijd nodig. Uiteraard zijn alleen de beste koksmessen opgenomen in ons assortiment.

Santokumes

Dan het santokumes. Het van oorsprong Japanse mes wordt ook wel het Aziatische koksmes genoemd. Dit mes heeft vrijwel altijd een lengte van 18 centimeter en is daarmee wat korter dan het koksmes. Daardoor is het santoku mes ook lichter dan het koksmes.

Het Japanse santoku mes kenmerkt zich door het rechte lemmet. Over vrijwel de gehele lengte van het santokumes is de breedte hetzelfde. Pas op het einde van het lemmet loopt deze naar een punt toe.

Met het santokumes, door sommigen soms ook wel gekscherend sudoku mes genoemd, kunt u onder andere plakken snijden, groente en fruit klein snijden en vis en vlees snijden. Hier komt ook de naam van het santokumes 'de drie deugden' vandaan.

Het gebruik van het santokumes is ook verschillend ten opzichte van het koksmes. Door de andere vorm van het santokumes kan het lemmet niet op de snijplank blijven staan. De snijtechniek bij een Japans santoku mes is dan ook een beweging van achter-boven naar beneden-voor. Bij deze techniek kunt u tijdens het snijden dus ook niet uw vingers tegen het lemmet aanhouden. Omdat het santokumes los komt van de snijplank, is de techniek van het koksmes veiliger voor uw vingers.

De beste santokumessen kopen? Bekijk dan ons assortiment.

Verschil tussen een koksmes en santokumes

Samenvattend kenmerken onderstaande verschillen het verschil tussen een santoku- en koksmes:

- Het lemmet van een Santokumes is korter dan een koksmes
- Het santokumes is lichter dan een koksmes
- De vorm van het lemmet is verschillend tussen het santokumes en het koksmes
- Door de andere vorm van de messen, is er ook een andere snijtechniek
- De snijtechniek van het koksmes is veiliger dan de techniek van het santokumes


De (kleine) verschillen tussen de messen maakt ieder mes uniek. Bent u geïnteresseerd in een koks- of santokumes? Bekijk dan onze categoriepagina's:
https://www.e-messen.nl/messen/allround-messen/koksmessen
https://www.e-messen.nl/messen/allround-messen/santoku-s

Onze aanrader als u op zoek bent naar een goed koksmes:

 1. Diamant Sabatier Riyouri koksmes 15 cm
  Diamant Sabatier Riyouri koksmes 15 cm

  Door het korte lemmet is het mes wendbaar en door de kuiltjes in het lemmet blijven vochtige producten minder plakken.

  € 29,95 Incl. BTW

Toch liever een santokumes? Dan raden wij deze aan:

 1. Diamant Sabatier Riyouri santoku 17 cm
  Diamant Sabatier Riyouri santoku 17 cm
  Regular Price € 52,95 Special Price € 49,95 Incl. BTW

Hebt u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op via mail: info@e-messen.nl of telefoon: 0413-724991. E-messen.nl, dé winkel voor uw koksmessen en santokumessen.