U bent op zoek naar een mes om uw groenten mee te snijden. Maar welk mes voor groente kopen? Onder de groentemessen zijn er namelijk nog een aantal keuzes te maken. Via deze keuzehulp komt u uiteindelijk bij de juiste categorie terecht. Hierin kunt u dan zelf het mes naar wens selecteren.

Welk mes voor groente kopen?

U bent er bijna. Welk groentemes is voor uw taak geschikt. Er zijn namelijk nog verschillende handelingen te verrichten met de groente. Wilt u de groente bijvoorbeeld snijden of schillen? Is het een courgette of aardappel die u wilt snijden? Binnen één van onderstaande categorieën moet het geschikte mes voor u te vinden zijn.

Nakiri

Een Nakiri is een typisch Japans groentemes. Qua uiterlijk lijkt dit groentemes op een klein hakbijltje. Het brede lemmet zorgt ervoor dat u snel en zuiver uw groenten kunt snijden. Daarbij kunt u met dit brede lemmet de gesneden groenten ook direct van de snijplank in de pan transporteren. Ook kunt u, door het dunne lemmet dat deze Nakiri heeft, hele dunne plakjes snijden. Het Nakiri mes is ideaal om kruiden fijn te hakken of onder andere een ui heel klein te snijden.

Klik hier voor alle Nakiri messen

Tomatenmes

Een ander typisch groentemes is natuurlijk het tomatenmes. Dit mes is speciaal ontworpen om gladde oppervlakken zoals een tomaat te snijden. De kartel in het lemmet hapt direct in deze gladde huid waardoor uw mes niet weg schiet. Bij sommige tomatenmessen zitten er aan het uiteinde van het lemmet ook nog twee uitstekende puntjes. Deze puntjes kunt u gebruiken om bijvoorbeeld de plakjes tomaat van de snijplank af te prikken.

Klik hier voor alle tomatenmessen

Schilmes

Misschien wel het bekendste groentemes is het schilmesje. Een schilmes wordt ook wel een molenmes of officemes genoemd. Het kleine en smalle mesje maakt het gemakkelijk om kleine stukjes te snijden. Door het korte lemmet van het schilmes wordt het mes lekker wendbaar. Hierdoor is bijvoorbeeld het schillen van een aardappel geen enkel probleem. De bekendste schilmessen zijn die van Robert Herder. Bij deze schilmessen is het lemmet zo dun dat deze super scherp worden.

Klik hier voor alle schilmessen

Tourneermes

Het tourneermes is vrijwel hetzelfde als een schilmes. Het wordt dan ook wel het schilmes met een gebogen lemmet genoemd. Maar nu net dit gebogen lemmet maakt een tourneermes speciaal. Deze vogelbek maakt het namelijk een stuk makkelijker om langs de randen van het product te gaan. Naast het schillen en snijden is het tourneermes ook geschikt om mooie vormpjes te maken in bijvoorbeeld een appel.

Klik hier voor alle tourneermessen

Dunschiller

Dunschiller

Ten slotte komen we op de dunschiller. Met een dunschiller kunt u op een zeer eenvoudige wijze de schil van onder andere aardappels, groenten en fruit halen. Een dunschiller heeft een kort lemmet waardoor deze wendbaar is en gemakkelijk rond gaat. Hierdoor kan de beoefende schiller zonder het mes los te halen van het product in één keer de schil eraf halen. Sommige dunschillers hebben aan het uiteinde van de schiller ook nog een puntje. Met dit puntje kunt u oneffenheden of zwarte vlekjes uit een appel halen.

Klik hier voor alle dunschillers

Andere keukenmessen

Toch op zoek naar een ander keukenmes? Bekijk dan eens onze blog over alle keukenmessen. Hierin leest u meer over de verschillende soorten keukenmessen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kunt u ook altijd contact met onze klantenservice opnemen. U kunt ons bereiken op 0413-724991 of via de mail op info@e-messen.nl. Wij staan voor u klaar!