Voor het bereiden en bewerken van vis zijn er verschillende soorten messen. Daarom krijgen we vaak de vraag: 'welk mes voor vis kopen?'. In deze blog helpen we u verder aan het juiste mes om uw vis heerlijk op tafel te krijgen.

Welk mes voor vis kopen?

Om te kunnen bepalen welk mes u voor de vis nodig hebt, is het belangrijk om te bekijken welke taken u over het algemeen uitvoert met de vis. Snijdt u vaak vis, fileert u de vis zelf of breekt u vaak oesters open? Lees onderstaande instructies goed door om te zien welk mes voor u geschikt is.

Zalmmes

Wanneer u zalm in mooie plakken gaat snijden, heeft u natuurlijk het zalmmes nodig. Het zalmmes lijkt in eerste instantie hetzelfde te zijn als het hammes. Het verschil tussen deze twee messen zijn de kuiltjes die in het lemmet van het zalmmes zitten. Hierdoor blijft de gesneden zalm niet aan het lemmet plakken. Overigens is het lemmet extra lang zodat u met één aanzet een mooie rechte plak kunt snijden. Hierdoor is het zichtbaar niet alleen mooier, maar verpest u ook niet de complete zalm.

Klik hier voor zalmmessen

Fileermes

Met het fileermes kunt u mooie stukken vis op een eenvoudige wijze fileren. Het lemmet is namelijk lang, smal en flexibel. Hierdoor kunt u de graat van de vis super goed volgen en snijdt u vervolgens mooie stukken van de vis. Doordat het lemmet dunner is dan bij normale messen hoeft u minder hard te snijden. Hierdoor snijdt u nette stukken af in plaats van gerafelde stukjes filet. Een fileermes is geschikt om bijvoorbeeld een ronde of platte vis te snijden.

Klik hier voor alle fileermessen

Oestermes

Voor het openen van bijvoorbeeld oesters of andere schelpdieren, kunt u het beste een oestermes gebruiken. Bij het gebruik van een oestermes wordt een veiligheidshandschoen ten zeerste aangeraden. Aangezien u dit werk met veel kracht moet doen, is het mogelijk om uit te schieten. Aangezien de punt van het oestermes behoorlijk scherp is, kunt u zich hier vervelend aan verwonden. Het lemmet van een oestermes is extra dik waardoor deze goed bestand is tegen dit brute werk.

Klik hier voor alle oestermessen

Debames

Voor een combinatie van het snijden van vis en fileren, kunt u gebruik maken van de deba. Voor het fileren moet wel eerst de huid van de vis verwijderd zijn. Doordat het lemmet van de deba wat dikker is, is deze bestand tegen wat grover werk. De Deba is een Japans mes en is slechts aan één zijde geslepen.

Klik hier voor alle debamessen

Andere keukenmessen

Bent u toch op zoek naar een ander keukenmes? Bekijk dan eens onze blog over alle keukenmessen. Hierin leest u meer over de verschillende soorten keukenmessen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kunt u ook altijd contact met onze klantenservice opnemen. U kunt ons bereiken op 0413-724991 of via de mail op info@e-messen.nl. Wij staan voor u klaar!