Er is niets zo vervelend als een bot mes. Scherpe messen zijn immers onmisbaar in de keuken. Maar welke messen blijven nu eigenlijk lang scherp? In deze blog vertellen wij u meer over de messen die het langst scherp blijven.

Hardheid mes

De scherpte van een mes heeft alles te maken met de hardheid. De hardheid van een mes wordt bepaald aan de hand van de verschillende metaalsoorten die worden gebruikt voor het lemmet. Na bewerking van dit metaal vormt zich een lemmet en bepaalt men de hardheid. Hoe harder het mes is, hoe langer het mes scherp blijft. Ook zal er minder materiaal van het lemmet verloren gaan wanneer u het mes gaat slijpen.

Een hard mes is dus veel prettiger om te gebruiken, omdat het langer scherp blijft. Dit mes dient echter wel zorgvuldiger gebruikt te worden. Hoe harder een mes is, hoe gevoeliger het mes is om te breken. Dit houdt natuurlijk niet in dat het mes bij het minste of geringste zal breken.

 1. Chroma Type 301 P18 Koksmes 20 cm
  Chroma Type 301 P18 Koksmes 20 cm
  Traditioneel koksmes met een grootte van 200 mm. Groot koksmes, allround, geschikt voor hakken, plakken snijden, kruiden snijden en voor vlees. Het is dus een echt allround mes.
  € 199,00 Incl. BTW

Scherp mes

Een scherp mes hangt dus samen met de hardheid van het mes. Maar welke messen hebben een hoge hardheid? Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.

De hardere messen zullen in aanschaf wat duurder zijn, maar zullen uiteindelijk langer mee gaan. Hierdoor zijn de messen duurzamer en heeft u langer plezier van dit mes.

 1. Robert Herder Broodmes 19.5 cm RVS
  Robert Herder Broodmes 19.5 cm RVS

  Dit mes van Robert Herder heeft een beuken heft en is gemaakt van RVS.

  Regular Price € 69,50 Special Price € 59,95 Incl. BTW

Mes slijpen

Het slijpen van een mes draagt natuurlijk ook bij aan de scherpte van een mes. Op den duur zullen ook de messen die het langst scherp blijven, geslepen moeten worden. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld via een aanzetstaal, messenslijper of wetsteen. Wilt u weten hoe u dit het beste kunt doen? Bekijk dan onze blog over het slijpen van een mes: https://www.e-messen.nl/blog/een-mes-slijpen/

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op via 0413-724991 of info@e-messen.nl.