Koksmes kiezen lastig? Wij helpen bij het vinden van het juiste mes. Om het juiste mes te vinden is het goed om te weten dat koksmessen verschillen van elkaar. Het is daarom handig om te weten waar op te letten bij het kiezen van het juiste koksmes. Een koks- of keukenmes dat past bij uw situatie.

Koksmes kiezen door het vergelijken van onderdelen

Een koksmes of keukenmes bestaat uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel van het mes vervult een specifieke functie. Afhankelijk van uw wensen en uw situatie bepaalt u per onderdeel eenvoudig wat u nodig heeft. Of wat u belangrijk vindt.

Op basis van de uitkomsten van de onderdelen creëert u een helder overzicht van het beste koks- of keukenmes voor uw situatie. En wordt een koksmes kiezen op deze manier een stuk eenvoudiger. Mocht u toch hulp wensen bij het juiste koksmes kiezen dan helpen wij u ook graag verder.

Koksmes kiezen? Bepaal eerst wat belangrijk is voor u!

De anatomie van een koksmes of keukenmes. Een koksmes of keukenmes is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel vervult een functie. Een overzicht van de verschillende onderdelen van het koksmes of keukenmes met de functies vindt u hieronder:

  • De pommel
  • Het Heft
  • De krop
  • Het lemmet
  • De lemmetrug
  • De punt
  • Het snijvlak

De pommel

De pommel zit aan de achterkant van het handvat. Deze zit er aan voor de balans en zorgt voor een mooie en luxe uitstraling. Bij sommige messen kan de pommel worden gebruikt voor het breken van schaaldieren.

Het heft

Het heft is het handvat van een mes. Een goed handvat is ergonomisch en heeft geen naden waar vuil in kan gaan zitten. Het handvat kan gemaakt zijn van hout, kunststof of staal. Sommige materialen zoals bijvoorbeeld bijzondere houtsoorten, beïnvloeden de prijs van het mes.

De krop

De krop is de overgang tussen het lemmet en het handvat. Meestal ziet u een halve of hele krop. De krop zorgt voor een goede balans van het mes en beschermt uw hand zodat deze niet over het mes heen glijdt. Bij een hele krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking, deze is niet scherp.

Het lemmet

Het lemmet van het mes is het gedeelte waar u mee snijdt. De vorm van het lemmet is afhankelijk van het soort mes wat u heeft. Zo heeft een koksmes een breed en lang lemmet en een fileermes een dun en smal lemmet.

De lemmetrug

De lemmetrug zit aan de bovenzijde van het lemmet. Hoe dikker, hoe steviger het mes. Japanse messen hebben een dunnere rug zodat u makkelijk dunnere stukjes kunt snijden, maar hierdoor is het mes vaak wel wat fragieler. De lemmetrug kan soms gebruikt worden voor het ontschubben van een vis.

De punt

De punt zit aan het uiteinde van het lemmet. Afhankelijk van het soort mes kan de punt rond, spits of recht aflopen. Voorbeeld; een hammes heeft een ronde punt.

Het snijvlak

Het snijvlak is het gedeelte aan de onderkant van het lemmet, waar u alles mee snijdt.
Let op; een mes moet goed onderhouden worden door het zo nu en dan te slijpen hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een aanzetstaal. Lees voor meer informatie de blog hoe slijp ik mijn mes?

Vragen over het juiste koksmes kiezen?

Messen zijn er in verschillende soorten en maten. De verscheidenheid vindt u terug op onze website.

Voor meer informatie over koksmessen kan u terecht op onze blog of op Wikipedia.

Heeft vragen of hulp wensen bij het juiste koksmes kiezen dan helpen wij u graag verder.

Neem gerust contact met onze klantenservice op. Wij helpen u graag verder.