Met vragen belt u
Contact via Whatsapp
of Whatsapp

Nieuw: Ferrum Reserve messen

De Ferrum Reserve messen zijn nieuw in ons assortiment, een primeur voor de Benelux! Nog niet eerder werden de messen geïmporteerd naar ons kikkerlandje. Jammer, want het zijn ware kwaliteitsproducten. We nemen u mee met een kijkje in de keuken van Ferrum.

Ferrum Technology Corporation

Begonnen in 2016, zeer recent dus. Toch weet Ferrum Technology Corporation (voor het gemak afgekort tot Ferrum) al een invloed te hebben op de messenwereld. Waar van oudsher Duitsland, Frankrijk en Japan als belangrijke productielanden zijn, gooit Ferrum hoge ogen met hun messen. Het Amerikaanse bedrijf bevindt zich in McMinnville, Oregon. Met een team van 10 medewerkers en een productievloer van ruim 1600 m2 is het geen gigantisch bedrijf, maar wel eentje met impact.

De Verenigde Staten staan niet echt bekend om hun roemrijke messenproductie. Ferrum slaat een nieuwe weg in door af te wijken van de bekende paden. Duitse en met name Franse messen staan bekend om hun wat zachter staal. Zwaar, maar oerdegelijk. Japanners focussen zich volledig op het lemmet. De techniek is afkomstig van de Samoerai traditie. Het heft is bijzaak en laat dan ook vaak te wensen over. Zoals Ferrum zelf zegt: "We maken messen die comfortabel zijn, het gaat om de balans tussen lemmet en heft". Dit wordt de nieuwe Amerikaanse traditie genoemd.

Metal Injection Molding

De Ferrum Reserve messen onderscheiden zich van alle andere door het productieproces. Verreweg de meeste messen ter wereld worden gestanst. Dit is een goedkope productiewijze, waarna kwaliteitsmessen gehard worden om de scherpte te behouden (de messen van 10 in een pakje bij de grootgrutter zijn gestanst, maar niet gehard). Wat luxere messen worden gesmeed van één stuk metaal en zijn veel zwaarder dan gestanst messen.

Ferrum gebruikt een unieke manier voor het vormen van het mes. De messen worden met MIM (Metal Injection Molding) gemaakt. Hierbij wordt een soort "metaal poeder" met bindmiddel in een mal gespoten. Vervolgens volgt een verhittingsproces om de gespoten voorwerpen te laten harden. Verder behandeling is gelijkwaardig aan het bekende proces.

Ferrum Reserve messen

Vanuit het oogpunt van Ferrum zijn de Reserve messen ontworpen. Het design is simpel, doch elegant. Er is gekeken hoe men in de keuken werkt en hoe het snijwerk makkelijker te maken is. De balans tussen lemmet en handvat is duidelijk terug te vinden in de afwerking van het handvat. Het handvat is gemaakt van hergebruik walnotenhout. Met een speciale polijstmethode wordt het hout en de metalen delen zo afgewerkt, dat het glad is en alle scherpe randen er af zijn.

Het lemmet is breder dan bij alle andere merken. Hierdoor lijkt het een groot mes, maar tijdens het snijden ervaart u het gemak. Door het bredere lemmet is er meer ruimte voor uw vingers. Deze raken dan ook niet meer de snijplank (bij het koksmes of santoku). De snede is aangezet op een hoek van 16° en is convex geslepen voor een duurzame scherpte. Met een hardheid van 61° HRC blijft het lemmet erg lang scherp.

In ons assortiment hebben we vier messen opgenomen. Dit zijn de meest gebruikte messen, namelijk het koksmes, santoku, officemes en tomatenmes. Het Ferrum Reserve koksmes heeft een lengte van 20 cm en een stevig breed lemmet. Ideaal voor snijden, hakken en transporten van een variëteit aan groente en vlees. De santoku is eveneens voor het zelfde doel geschikt. Door de kuiltjes in het lemmet blijven vochtige producten minder plakken en snijdt u makkelijker door. Het officemes en tomatenmes hebben een korte lemmet en kleiner handvat. Geschikt voor het schillen van fruit, aardappelen en groente. Het gekartelde tomatenmes is geschikt voor het snijden voor producten die delicaat zijn (van buiten hard, van binnen zacht), zoals tomaten en harde broodjes.