Er is veel discussie over het beste materiaal voor een snijplank. Het beste materiaal is ook niet zomaar gevonden. Iedere materiaalkeuze heeft zo zijn voor- en nadelen.

Een snijplank wordt gebruikt om voedsel op te snijden om klaar te maken voor bereiding. Snijden kan natuurlijk uit de hand (denk aan aardappels schillen), maar wordt veelal op een oppervlakte gedaan. Snijden op een vlak en stabiel oppervlakte is makkelijker dan bijvoorbeeld op een bord. Het zou natuurlijk zonde zijn om op het keukenaanrecht te snijden, aangezien het aanrecht binnen no-time vol krassen zit. Dit is dan ook een van de redenen dat een snijplank gebruikt wordt: voorkomen van beschadiging. Daarnaast is het hygiëne-aspect erg belangrijk: een snijplank is makkelijker schoon te maken dan een compleet aanrecht. Daarnaast kun je de snijplank ook gebruiken om gesneden voedsel te transporteren: een fijn gesnipperd uitje kun je zo rechtstreeks van de snijplank de pan inschuiven.

Bamboe snijplank

Bamboe snijplank

Om een beeld te geven van het beste materiaal voor een snijplank, kijken we naar de volgende punten:

 • Voorkomen van beschadiging
 • Hygiëne
 • Draagbaarheid en gebruiksgemak

Verschillende materialen snijplanken

Er worden erg veel verschillende materialen gebruikt voor het produceren van snijplanken:

In dit artikelen bespreken we de meest gebruikte materialen: hout, kunststof en glas.

Voorkom beschadiging van snijplanken

De snijplank dient dus als tussenlaag, tussen het mes en een duurzaam oppervlakte als een aanrecht. Zolang een snijplank gebruikt wordt, is het aanrecht goed beschermd. Deze functie vervult zowel hout, kunststof als glas.

Voorkomen van beschadiging kan ook anders gezien worden, namelijk als voorkomen van beschadiging aan het mes. Een snijplank is normaliter ondergeschikt aan het keukenmes. Een snijplank zou daarom eerder vervangen moeten kunnen worden dan een keukenmes. Om beschadiging aan een keukenmes te voorkomen- het bot worden met name - is het van belang dat het materiaal zachter is dan het mes. Dit is te vergelijken door de hardheid van de verschillende materialen te bekijken. Hout is relatief zacht (afhankelijk van de houtsoort), kunststof ook, maar glas... Glas is erg hard, te hard om veilig te gebruiken zonder dat het mes bot wordt of uitbreekt.

Kunststof heeft de eigenschap om uit te snijden, wat wil zeggen dat op ten duur de snijplank erg grof wordt met diepe krassen. Deze krassen worden lastig schoon en zijn dus ideaal voor bacteriën. Hout is een levend materiaal en "buigt" mee en zal weer "dichtgroeien".

Snijplanken, hygiëne en kleuren

Een belangrijke overweging bij snijplanken is de hygiëne. Een snijplank zou een broeiplaats zijn voor bacteriën en is daarom voor professioneel gebruik aan banden gelegd. Een snijplank in een horeca-keuken moet voldoen aan het HACCP-procotol. Om hier aan te voldoen zijn er verschillende kleuren in gebruik, om te voorkomen dat er kruisbesmetting ontstaat en om zeker te weten dat de snijplanken goed schoon te maken zijn. De snijplanken die aan deze normen voldoen worden vrijwel altijd gemaakt van polyethyleen, een veelgebruikte kunststof. De snijplanken worden in 6 makkelijk te onderscheiden kleuren gemaakt, ieder geschikt voor een ander productgroep:

 • Rood, voor rauw vlees
 • Blauw, voor vis, schaal- en schelpdieren
 • Groen, voor groenten en fruit
 • Geel, voor rauw gevogelte
 • Bruin, voor gebraden vlees en worst
 • Wit, voor kaas en brood

Kunststof heeft het voordeel dat de plankjes in de vaatwasser kunnen.

Houten snijplanken worden vaak neergezet als onhygiënisch. Niet voor niets wordt er in de horeca alleen gebruikt gemaakt van kunststof planken, maar voor thuisgebruik is hout heel geschikt. Zolang de houten plank netjes in de olie staat, waardoor poriën vol zitten en dus geen ruimte bieden voor bacteriën, is er niets aan de hand. Het merk Boos Blocks uit de Verenigde Staten produceert snijplanken en hakblokken van esdoornhout en walnotenhout, die door de NSF (National Sanitation Foundation) goedgekeurd zijn voor professioneel gebruik. Het kan dus wel.

Glas is het makkelijkst schoon te maken en omdat er geen krassen in komen blijft dit ook zo.

 1. Point-Virgule Snijplank L
  Point-Virgule Snijplank L

  Een grote, brede snijplank. Gemaakt van bamboe.
  Afmetingen: L 34 x B 29 x H 1,8 cm

  € 17,50 Incl. BTW

Draagbaarheid en gebruiksgemak

Natuurlijk is het gebruiksgemak erg belangrijk. Houten planken kunnen al snel zwaar worden en zijn daardoor minder makkelijk te gebruiken als transporteur. Kunststof snijplanken bestaan ook als flexibele variant, wat het verplaatsen van ingrediënten erg makkelijk maakt. Door de snijplank te buigen ontstaat er een glijbaan en schuiven de gesneden champignons zo in de pan in plaats van ernaast.

Glas is vaak licht en daardoor ook redelijk eenvoudig in gebruik.

Wat is nu het beste materiaal voor een snijplank?

Hout en kunststof zijn de meest geschikte materialen, waarbij de beste afhankelijk is van uw wensen. Wilt u een mooie snijplank, wat ook een sieraad is voor uw keuken? Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes.

Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen. Een prachtig systeem is dat van ProfBoard. Zij werken met een vaste "onderplaat" met verwisselbare snijplaten. De snijplaten zijn dun en flexibel en worden eenvoudig vast geklikt op de onderplaat. De snijplaat is het onderdeel dat slijtage oploopt, maar doordat het verwisselbaar is, ook makkelijk te vervangen is. Deze losse snijplaten zijn ook na te bestellen.

Mocht u vragen hebben, mail of bel gerust met onze klantenservice: info@e-messen.nl of 0413-724991

Wilt u een snijplank kopen?  Bekijk dan ons assortiment aan snijplanken. Hier vindt u diverse snijplanken van verschillende materialen en prijzen.

 1. Profboard Private Collection serie 570
  Profboard Private Collection basisplank met 3 snijplaten
  Profboard Private Collection serie 570

  De Profboard Private Collection is gemaakt va dezelfde kwaliteitsmaterialen als de Serie 270. Met het vlotte design past de 570 in elk keukenmilieu waardoor eten maken een genot wordt.
  Vanaf € 78,50 Incl. BTW