Wat maakt Japanse messen zo speciaal?

Laten we beginnen met de vraag die velen van jullie zich afvragen: Wat maakt Japanse messen zo speciaal? Het antwoord zit hem in de traditie en vakmanschap. Japanse messen worden al eeuwenlang met de hand gemaakt door ambachtslieden die hun vak tot in de perfectie beheersen. Ze zijn beroemd om hun scherpte en precisie, wat essentieel is voor elke kok.

De verschillende soorten Japanse messen

Japanse messen zijn er in verschillende soorten en maten, elk met een specifiek doel. Van de veelzijdige Gyuto tot de delicate Yanagiba, er is een mes voor elke taak in de keuken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten:

Gyuto

Het Gyuto-mes is het Japanse equivalent van een chef-koksmes. Het is perfect voor het snijden, hakken en fileren van vlees, vis en groenten.

Santoku

De Santoku is een veelzijdig mes dat ideaal is voor het hakken, snijden en in plakjes snijden van allerlei ingrediënten.

Yanagiba

De Yanagiba is een lang, slank mes dat speciaal is ontworpen voor het nauwkeurig snijden van sashimi en sushi.

Deba

De Deba is een zwaar mes dat wordt gebruikt voor het fileren en snijden van vis.

Nakiri

De Nakiri is een mes met een rechte snede, perfect voor het fijnsnijden van groenten.

Top 8 Beste Japanse Messen in 2023

Nu we wat meer weten over de verschillende soorten Japanse messen, laten we eens kijken naar de top 8 beste Japanse messen die je in 2023 kunt vinden. Deze messen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun prestaties, vakmanschap en prijs-kwaliteitverhouding.

1.

 1. KOTAI Koksmes Gyuto 20 cm
  KOTAI Koksmes Gyuto 20 cm

  Bij het koksmes Gyuto van KOTAI komt het beste van twee werelden bij elkaar. De robuustheid die we uit het Westen kennen wordt gecombineerd met de Japanse precisie. Samen levert dit een kwalitatief geweldig koksmes op.

  € 120,00 Incl. BTW

2.

 1. Global G2 koksmes
  Global G2 koksmes
  Global koksmes met een lengte van 20 cm. Het koksmes is geschikt voor hakken, plakken snijden, kruiden snijden en voor vlees. Het is dus een echt allround mes.
  € 109,50 Incl. BTW

3.

 1. Yaxell Santokumes Super Gou 16,5 cm
  Yaxell Santokumes Super Gou 16,5 cm

  Het santokumes van Yaxell is vanwege zijn ongekende hardheid van 63° HRC met recht een uitmuntend mes te noemen.

  € 429,00 Incl. BTW

4.

 1. HOMIZU VG-10 Koksmes 20 cm Zwart
  HOMIZU VG-10 Koksmes 20 cm Zwart

  Vlijmscherp koksmes van HOMIZU met zwart G10 heft en een full-tang lemmet van 67-laags Damascus staal (VG-10 kern). Het mes heeft een slijphoek van 15° aan beiden zijden en een hardheid van 60±2 HRC. Geleved in luxe geschenkdoos.

  € 99,95 Incl. BTW

5.

 1. Kotai Bunka Santoku 17 cm
  Kotai Bunka Santoku 17 cm
  € 120,00 Incl. BTW

6.

 1. Yaxell Koksmes Super Gou 12,5 cm
  Yaxell Koksmes Super Gou 12,5 cm

  Met recht een uitmuntend mes te noemen. Niet alleen een parel voor het oog, maar met zijn unieke hardheid ook tijdens het snijden.

  € 319,00 Incl. BTW

7.

 1. Global GF-33 koksmes
  Global GF33 koksmes
  Global zwaar koksmes met een lengte van 21 cm. Zeer geliefd onder topchefs en hobbykoks. Het koksmes is geschikt voor hakken, plakken snijden, kruiden snijden en voor vlees. Het is dus een echt allround mes.
  € 169,50 Incl. BTW

8.

 1. KOTAI Santoku 18 cm
  KOTAI Santoku 18 cm

  Het beste van twee werelden komt bij elkaar in dit Santokumes van KOTAI. De Japanse precisie is gecombineerd met de Europese robuustheid en vormt een uniek en professioneel Santokumes.

  € 110,00 Incl. BTW

Onze aanbeveling

Het kiezen van het juiste Japanse mes kan een persoonlijke beslissing zijn, afhankelijk van je behoeften en budget. Als je op zoek bent naar een veelzijdig mes dat geschikt is voor de meeste taken in de keuken, raden we de KOTAI Koksmes Gyuto 20 cm aan. Het biedt een geweldige balans tussen scherpte, duurzaamheid en prijs.

Onderhoud van Japanse messen

Nu je je perfecte Japanse mes hebt gevonden, is het belangrijk om te weten hoe je er goed voor kunt zorgen. Japanse messen zijn delicaat en vereisen speciaal onderhoud om hun scherpte te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 • Handwas: Was je Japanse mes altijd met de hand en nooit in de vaatwasser. De agressieve reinigingsmiddelen en hitte kunnen het mes beschadigen.
 • Droog onmiddellijk: Droog het mes onmiddellijk na het wassen om roestvorming te voorkomen.
 • Gebruik een houten snijplank: Gebruik bij voorkeur een houten snijplank om de snede van het mes te behouden.
 • Slijpen: Gebruik regelmatig een slijpsteen om de scherpte van het mes te behouden.

Wil je meer weten over het onderhouden van de je mes? Lees hier hoe je deze het beste kan onderhouden.

Het belang van scherpte

Een van de meest opvallende kenmerken van Japanse messen is hun ongelooflijke scherpte. Maar waarom is scherpte zo belangrijk? Scherpe messen maken het snijden en hakken moeiteloos en precies. Ze verminderen ook het risico op ongelukken omdat je minder kracht hoeft te zetten. Als je nog nooit met een echt scherp mes hebt gewerkt, zul je versteld staan van het verschil dat het kan maken in je keukenervaring.

Japanse messen vs. Westerse messen

Je hebt waarschijnlijk gehoord van zowel Japanse als Westerse messen, maar wat zijn de belangrijkste verschillen? Laten we eens kijken:

 • Scherpte: Japanse messen staan bekend om hun ongelooflijke scherpte, terwijl Westerse messen over het algemeen iets minder scherp zijn.
 • Snijhoek: Japanse messen hebben meestal een scherpere snijhoek, wat zorgt voor nauwkeuriger snijwerk.
 • Hardheid: Japanse messen zijn over het algemeen harder, wat betekent dat ze langer scherp blijven, maar ook kwetsbaarder zijn voor breuk als ze verkeerd worden behandeld.
 • Gewicht: Westerse messen zijn vaak zwaarder en hebben meer gewicht, terwijl Japanse messen lichter en wendbaarder zijn.

Welk type mes het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeur en kookstijl.

Hoe kies je het juiste Japanse mes?

Het kiezen van het juiste Japanse mes kan een uitdaging zijn, gezien de verscheidenheid aan opties. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij je keuze:

 • Doel: Bedenk waarvoor je het mes hoofdzakelijk wilt gebruiken. Is het voor het snijden van vis, vlees, groenten of alles tegelijk?
 • Materiaal: Let op het materiaal van het mes. Hoogwaardig staal zoals VG-10 staat bekend om zijn scherpte en duurzaamheid.
 • Handvat: Kies een handvat dat comfortabel in je hand ligt. Sommige messen hebben een houten handvat, terwijl andere kunststof of zelfs hoorn kunnen hebben.
 • Prijs: Bepaal je budget en zoek naar messen binnen dat bereik. Er zijn uitstekende opties beschikbaar in verschillende prijsklassen.
 • Merk: Overweeg om te investeren in een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en vakmanschap.

Veelgestelde vragen over Japanse messen

Laten we nu enkele veelgestelde vragen over Japanse messen beantwoorden.

1. Zijn Japanse messen duurder dan westerse messen?

Ja, over het algemeen zijn Japanse messen duurder dan westerse messen, maar ze bieden ook uitzonderlijke kwaliteit en scherpte.

2. Hoe vaak moet ik mijn Japanse mes slijpen?

Dit hangt af van hoe vaak je het mes gebruikt, maar meestal is het goed om je mes om de paar maanden te slijpen om de scherpte te behouden.

3. Kan ik Japanse messen in de vaatwasser plaatsen?

Het wordt niet aanbevolen om Japanse messen in de vaatwasser te plaatsen, omdat dit hun scherpte kan aantasten en het mes kan beschadigen.

4. Wat is het beste snijoppervlak voor Japanse messen?

Een houten snijplank is ideaal voor Japanse messen omdat het de snede behoudt en het mes niet beschadigt.

5. Zijn Japanse messen geschikt voor beginners?

Ja, Japanse messen zijn geschikt voor zowel beginners als professionele koks. Ze bieden precisie en controle, wat handig is voor iedereen.

In dit artikel hebben we de fascinerende wereld van Japanse messen verkend en je geholpen bij het begrijpen van de verschillende soorten en waarom ze zo speciaal zijn. We hebben ook de top 8 beste Japanse messen van 2023 besproken, evenals tips voor onderhoud en het kiezen van het juiste mes voor jouw behoeften. Hopelijk ben je nu goed geïnformeerd en klaar om de perfecte Japanse messen voor je keuken te kiezen. Happy cooking!